El Govern ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en categoria de monument històric el Vapor Aymerich, Amat i Jover de Terrassa, seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i l’edifici del carrer Rosselló 36 de Barcelona, de Josep Lluís Sert.

El Vapor Aymerich, Amat i Jover està considerada l’obra més emblemàtica del sector industrial tèxtil llaner a Catalunya. La fàbrica és una síntesi de disseny, utilització i perfeccionament de materials i de tècniques tradicionals que, juntament amb la utilització de nous materials, dona com a resultat un edifici funcional que alhora és de gran bellesa.

La fàbrica va ser construïda entre 1907 i 1908 pels industrials terrassencs Josep Aymerich i Grané, Pau Amat i Bogunyà, i Francesc Jover i Barba, per a la fabricació i venda de manufactures de llana, d’acord amb el projecte de l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.

El 1912 era una de les fàbriques més importants de Terrassa, però amb la primera crisi del sector va fer suspensió de pagaments i es va acollir al Pla de Reestructuració i Ordenació de la indústria tèxtil llanera (1975-1979).

El 1983, la Generalitat va comprar el Vapor per convertir-lo en la seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que va obrir portes el 1984.

Per la seva part, l’edifici d’habitatges del carrer de Rosselló 36 de Barcelona va ser projectat el 1929 per l’arquitecte Josep Lluís Sert (1902-1983) en un dels seus primers projectes professionals. L’edifici es considera important per entendre tant la trajectòria de Sert com l’evolució de l’arquitectura contemporània en un moment de renovació internacional.

Sert va ser fundador i un dels màxims exponents del moviment racionalista en l’arquitectura contemporània i l’urbanisme que va impulsar i difondre el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC). Sert va posar en pràctica aquests postulats en l’edifici del carrer Rosselló.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram