El Govern de la Generalitat ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el Palau Episcopal de Solsona i la Col·lecció Folch de Minerals.

El Consell Executiu ha declarat BCIN el Palau Episcopal de Solsona en la categoria de monument històric i n’ha delimitat un entorn de protecció comú amb la Catedral de Santa Maria.

El Palau Episcopal és un dels exemples singulars de l’arquitectura del neoclàssic català del segle XVIII, tant per la tipologia de la seva planta, volumetria i composició de les façanes, per la seva evolució constructiva que enllaça amb estructures medievals, la seva evolució funcional, així com pels seus valors arquitectònics i artístics.

El Palau Episcopal allotja el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, també declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la mateixa categoria, així com l’Arxiu Diocesà, les oficines de la cúria diocesana i l’habitatge del bisbe de Solsona.

El Departament de Cultura destaca que el Palau Episcopal és un dels exemples singulars de l’arquitectura del neoclàssic català del segle XVIII, tant per la tipologia de la seva planta, volumetria i composició de les façanes, per la seva evolució constructiva que enllaça amb estructures medievals, la seva evolució funcional, així com pels seus valors arquitectònics i artístics.

El Palau Episcopal és un edifici neoclàssic maclat amb l’edifici de la Catedral de Santa Maria de Solsona pel cantó de llevant, formant part de la trama urbana que configura el nucli antic del municipi.

Per altra banda, el Govern també ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional la Col·lecció Folch de Minerals, considerada com una de les millors col·leccions de mineralogia a escala mundial, fruit de la recol·lecció i estudi del geòleg i enginyer Joaquim Folch i Girona (1892-1983).

La recollida de minerals per a la seva col·lecció personal es va iniciar al voltant de 1908 i va anar augmentat fins a la seva mort. Després, els seus descendents van continuar amb la cura i conservació de la col·lecció i la van ampliar amb nous exemplars. Actualment, està formada per 11.922 minerals.

La Conselleria assenyala que el gran interès de la Col·lecció Folch es troba en la unitat amb què es presenta actualment, amb especial atenció als conjunts que provenen geogràficament de Catalunya i Espanya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram