Al fons, l’església de Sant Cristòfol de Beget.El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional el nucli de Beget, a Camprodon, en la categoria de conjunt històric, i la capella de la Sang de Lleida, en la categoria de monument històric. En ambdós casos també ha aprovat delimitar-ne l’entorn de protecció.

El conjunt històric de Beget correspon al seu nucli urbà, que destaca per la significació històrica urbanística, arquitectònica, tipològica i ambiental. El conjunt conté edificis, espais i carrers que expliquen la seva evolució al llarg de 800 anys. 

Es té constància documental de l’existència del topònim de Beget des de l’any 959, si bé l’actual nucli de població es va originar després de la reconquesta. Va ser un municipi independent fins al 1969, quan va passar a ser adscrit a Camprodon i a la comarca del Ripollès.

Per la seva part, la capella de la Sang està ubicada al sector sud del nucli antic de Lleida. Rep el seu nom de la Congregació de la Puríssima Sang, que el 1803 va adquirir l’antiga església del convent dels hospitalers de Sant Antoni, en la qual destaca la portalada renaixentista del segle XVI.

Més tard, entre 1875 i 1881, es va realitzar una gran obra consistent a transformar l’antiga església d’una nau i coberta amb volta en una nova església de planta basilical romana, amb una nova decoració en què destaca el sostre de fusta inspirada en la Basílica de Sant Joan de Laterà a Roma. L’any 1925, la Congregació va cedir als jesuïtes l’usdefruit de la capella de la Sang.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram