El Govern ha aprovat diverses mesures de protecció patrimonial destinades a preservar tant monuments com activitats de caràcter immaterial, a proposta del Departament de Cultura. En concret, el Consell Executiu ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric el Parc del Cementiri Nou d’Igualada; delimitar un entorn de protecció de l’església de Santa Cecília, a Molló, i declarar festa patrimonial d’interès nacional la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar.

El Parc del Cementiri Nou d’Igualada, a la comarca de l’Anoia, va ser dissenyat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, construcció per la qual van guanyar el Premi FAD d’Arquitectura l’any 1992.

El cementiri, que està integrat en un espai enjardinat que ocupa una superfície de 34 hectàrees, es va construir entre els anys 1985 i 1994; posteriorment es va ampliar amb el crematori, projectat per Pinós, dins d’un espai arbrat. Els espais que ocupen el parc i que integren la part que es considera monument són els nínxols, els panteons, la capella, l’edifici de serveis i el crematori.

El projecte es fonamenta en un llenguatge arquitectònic propi molt allunyat de la concepció dels cementiris tradicionals. Es va idear no només com a lloc de descans i de memòria per als difunts, sinó també com un espai per passejar, de reflexió i diàleg amb la natura.

La seva concepció parteix d’una visió integral de totes les instal·lacions pròpies d’un cementiri dins d’un espai natural. Per aquest motiu, la majoria d’instal·lacions es van plantejar semisoterrades i amb cobertes enjardinades. L’objectiu era aconseguir que l’impacte sobre l’entorn fos mínim i que, alhora, dotés unes construccions amb usos funeraris d’un ambient agradable i poc invasiu amb l’entorn.

A més de la declaració com a bé cultural d’interès nacional, el Govern també ha aprovat la delimitació d’un entorn de protecció delimitat pel voltant del Parc del Cementiri d’Igualada, per tal de garantir la seva conservació i de l’entorn proper. Per això, entre altres aspectes es vetllarà per la visualització correcta del bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s’hi puguin establir en el futur.

Pel que fa a la protecció de l’entorn de l’església de Santa Cecília, a Molló, a la comarca del Ripollès, el Govern ha considerat que aquest suposa el millor instrument per garantir la pervivència dels múltiples valors culturals, en les millors condicions possibles, d’aquest monument.

D’aquesta manera es vol evitar que l’alteració d’aquest entorn, entès com l’espai que dona suport ambiental al bé, pugui afectar els valors, la contemplació o l’estudi del monument històric. Així doncs, es pretén assolir l’equilibri entre la necessitat de crear aquesta àrea de protecció al voltant del bé que en garanteixi suficientment la preservació, i la voluntat de no afectar més espais dels estrictament necessaris.

Finalment, la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, al Maresme, ha estat declarada festa patrimonial d’interès nacional per preservar aquesta manifestació de cultura popular molt arrelada en el seu territori.

La tradició popular atribueix a Sant Roc la fi de l’epidèmia de pesta de l’any 1607; el poble va invocar la protecció del sant, i el dia de la seva festivitat (el 16 d’agost) va ser el primer que no es va produir cap més mort. En agraïment, es va prometre celebrar cada any la festivitat. Tot i això, diverses investigacions recents confirmen que la festa ja es podria haver celebrat amb tota solemnitat abans de l’erecció de la parròquia de Sant Maria d’Arenys, el 1575.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram