El Govern ha aprovat aquest dimarts declarar bé cultural d’interès nacional el pailebot Santa Eulàlia per la seva significació com a testimoni de la marina velera antiga. La distinció respon al fet que es tracta d’un vaixell únic i singular, del qual no es conserva cap altre exemplar a Catalunya.

Segons ha destacat el Consell Executiu, el Santa Eulàlia, que des del 1997 pertany al Museu Marítim de Barcelona, és un dels darrers grans velers de treball de la Mediterrània, reflex d’un moment socioeconòmic, tècnic, industrial i comercial molt concret de la història del país de finals del segle XIX i principis del XX.

El vaixell, veler del tipus pailebot de tres pals, va ser construït l’any 1918 per Astilleros Marí, a Torrevella (Alacant), i va ser batejat amb el nom de Carmen Flores. Deu anys després va ser adquirit per un armador de Barcelona i se li va incorporar un motor. Des de llavors, el pailebot ha tingut diversos canvis de propietari, de nom i d’utilització. Probablement el seu ús original va ser el transport de taronges, però també ha estat destinat, entre d’altres, al suport de treballs subaquàtics.

La seva estructura i els seus elements han patit moltes alteracions durant la seva història, motiu pel qual va ser sotmès a un procés de restauració i recuperació històrica i funcional que va acabar l’any 2000.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram