El Govern va acordar aquest dimarts declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, la muntanya de Sant Julià de Ramis, a Sant Julià-Medinya (Gironès). L’Executiu destaca que aquesta zona arqueològica és un “lloc excepcional” per conèixer i investigar una bona part de la història de Catalunya des del paleolític fins a l’actualitat, ja que la situació geoestratègica d’aquest paratge ha afavorit la implantació de diferents grups humans des de temps molt remots.

El Govern també remarca que la muntanya, una prolongació natural del massís de les Gavarres, és un dels paratges de Catalunya “més rellevants” des dels punts de vista científic i patrimonial per la gran concentració de jaciments d’èpoques diverses que documenten el pas de l’home al llarg d’un període cronològic molt ampli.

En concret, fins avui s’han localitzat 13 jaciments en una àrea ben definida, tant en els punts més elevats, com en els sectors de contacte amb la plana, mostrant l’adaptació de l’home al medi d’acord amb les necessitats de cada moment.

Entre tots els jaciments destaquen el poblat de Sant Julià de Ramis, el Castellum Fractum, el Cau de les Goges, la Cova de Can Sant Vicenç, el Sitjar del Bosc del Congost i el Camí de Mas Martirià, a més del castell de Sant Julià, conegut amb el nom de la Maestranza.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram