El Govern va acordar aquest dimarts declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de lloc històric, l’ermita de Sant Sebastià, a Vic (Osona), i n’ha delimitat l’entorn de protecció. El conjunt està format per l’ermita i la casa annexa de la demarcació de Sant Joan de Galí, que depèn de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, al terme municipal de Vic. La capella, que va ser erigida amb motiu d’una pesta, existeix des del 1520; la façana es va reformar el segle XVII, i el XVIII es va erigir el campanar.

A l’ermita de Sant Sebastià, el 17 de maig de 1705, va tenir una reunió secreta en què es va signar l’anomenat Pacte dels Vigatans, que va comportar l’entrada de Catalunya a la guerra de successió a la corona espanyola, en suport a l’arxiduc Carles de la casa dels Habsburg enfront de Felip d’Anjou, nét del rei borbó Lluís XIV. La guerra va concloure amb la presa de Barcelona per les forces borbòniques l’11 de setembre de 1714 i els posteriors decrets de Nova Planta.

Entorn de protecció a la Guingueta d’Àneu

A banda, el Govern també va acordar delimitar l’entorn de protecció de l’església de Santa Maria d’Àneu i del monestir de Sant Pere del Burgal, a la Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà). L’Executiu considera que la singularitat dels dos conjunts arquitectònics, elements declarats monuments i fins ara sense entorn de protecció delimitat, aconsella la definició d’aquesta figura per garantir els valors culturals, paisatgístics i ambientals en les millors condicions possibles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram