El Govern ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica la vil·la romana de Vilauba, als termes municipals de Camòs i Porqueres, a la comarca del Pla de l’Estany. Es tracta d’un jaciment arqueològic que correspon a un establiment rural d’època romana datat entre els segles II-I aC i VI-VII dC amb una extensió d’uns 10.000 metres quadrats.

El Departament de Cultura destaca que la llarga ocupació el converteix en un jaciment “excepcional” per a l’estudi del món rural d’època romana a Catalunya, i que l’àmplia cronologia permet conèixer l’evolució del model d’explotació i ocupació del territori imposat per Roma a partir del segle I aC i fins el trànsit al període alt-medieval.

També es ressalta que el bon estat de conservació de les restes arqueològiques i la superposició de les diferents edificacions ha facilitat la interpretació que el jaciment va viure tres etapes històriques. Un altre dels valors del jaciment és “la riquesa, la singularitat, la quantitat i l’excel·lent estat de conservació” d’algunes de les peces, assenyala la Conselleria.