L’assemblea general del Gremi d’Editors de Catalunya ha escollit com a nou president Daniel Fernández, editor d’Edhasa i fins ara vicepresident. En la seva candidatura, l’única que s’havia presentat, l’acompanyen en les vicepresidències Patrici Tixis (Planeta), Román de Vicente (Ediciones B) i Albert Pèlach (Enciclopedia Catalana). Precisament, dimecres Pèlach va ser escollit nou president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Fernández substitueix Xavier Mallafré, qui va accedir al càrrec fa tres anys.

El nou president del Gremi ha destacat que “caldrà treballar per enfortir i destacar el paper social i cultural de l’editor”, a més d’ocupar-se de temes més concrets com la redacció d’una nova llei de propietat intel·lectual estatal, la lluita contra la pirateria, la consolidació del doble model d’edició paper/electrònic o l’obtenció d’un IVA reduït per a l’edició digital.

Altres objectius per a la nova etapa són “el sosteniment del preu fix, el recolzament a la xarxa de llibreries, la màxima promoció dels autors i els seus drets, així com el foment de la lectura i del llibre com a font bàsica d’educació i desenvolupament social”.

Reinvenció sectorial

Fernández ha admès que els propers anys seran de redefinició de l’edició, i per això considera que el Gremi haurà “de fomentar la trobada i el diàleg amb els diferents actors polítics, administratius i socials de tot ordre”.

En aquest sentit, ha afegit: “Haurem d’entendre i fer costat a totes les sensibilitats que formen part del nostre sector, integrant-les, quan sigui possible, en línies d’actuació homogènies. I tot això, en un temps de reinvenció sectorial que, no podem amagar-ho, probablement ens portarà sorpreses i canvis que només en part podem intuir”.

Per la seva part, Mallafré ha fet balanç del seu mandat destacant que “s’està avançant en l’establiment d’un nou marc legal”, amb “fites” com la modificació del codi penal en la lluita contra la pirateria.

A més, ha destacat que el sector ja disposa de nous instruments de millora, com el desenvolupament i la implantació de la plataforma DILVE, el projecte LibriData de la Cambra del Llibre de Catalunya, i el codi de conducta i bones pràctiques per als editors de llibres de text, així com la incorporació de la gestió de l’ISBN a la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram