El Departament de Cultura ha presentat el Vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana, que aplegarà 1.500 termes de 26 camps temàtics, dels quals ja n’hi ha 230 disponibles en línia corresponents als àmbits lletres i números, colors i formes, salutacions, cultura, temps cronològic i tecnologies.

L’eina, que combina la cerca lèxica amb vídeos a YouTube i permet l’accés des de dispositius mòbils, s’ha creat amb l’assessorament de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), i hi han col·laborat els experts Rosa M. Boldú, Juan Frigola, Santi Frigola, Juan Valenzuela, Cèsar del Valle i Frank Vidiella.

El vocabulari s’ha presentat aquest dimecres en la sessió del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana, presidida pel conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. En la trobada també s’han donat compte altres actuacions de foment de la LSC dutes a terme des de la Conselleria, com l’elaboració de làmines divulgatives o el projecte d’homologació i acreditació dels coneixements d’acord amb el marc europeu comú de referència.

El Consell Social de la LSC està integrat per 14 membres, set dels quals en representació dels departaments de Cultura, Ensenyament, Treball, Afers Socials i Famílies, Presidència i Governació; un en representació de l’Institut d’Estudis Catalans; tres de les entitats FESOCA, ACILS i APANSCE, i tres persones de prestigi reconegut en la recerca o en la defensa dels drets lingüístics de la LSC.

Conveni amb FESOCA

Coincidint amb la reunió, el Departament de Cultura i la Federació de Persones Sordes de Catalunya han signat un conveni de col·laboració que té per objectiu el foment de la llengua de signes catalana, formalitzant així la cooperació ja existent entre ambdues parts.

L’acord, amb una durada prevista de quatre anys, ofereix un marc de col·laboració permanent que garanteix, d’una banda, l’assessorament lingüístic, i de l’altra, l’acció conjunta en la difusió de recursos lingüístics i projectes que impulsa la Conselleria per a les persones sordes signants de LSC i les entitats del sector.

Entre les línies d’actuació, destaquen les accions de formació adreçades al personal de les administracions públiques catalanes i a adults dels entorns familiars i socials de persones sordes signants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram