El Ministeri de Cultura va paralitzar l’execució d’una esmena d’Esquerra als Pressupostos Generals de l’Estat que suposava atorgar 250.000 euros a l’Ajuntament d’Els Hostalets de Pierola (Anoia) per al seu Centre d’Interpretació Paleontològica. El motiu, segons es va esgrimir des del Ministeri, és que el text s’havia enviat en català, per la qual cosa, si no es traduïa al castellà, el municipi no aconseguiria la subvenció.

Durant la Comissió de Cultura d’aquest dimecres, la ministra Ángeles González-Sinde ha reconegut l’error i ha anunciat que seguirà el cas personalment per assegurar-se que s’executa la subvenció. El diputat d’ERC, Joan Tardà, en una entrevista a l’ACN, ha explicat que creu que el cas és una “ofensa” que no es podia acceptar per “vergonyant”.

Tardà ha llegit la carta a la ministra, que ha reconegut els fets i ha assegurat que no es tornarà a repetir. A més, s’ha acceptat la tramitació de la subvenció perquè és “procedimental” i “no interromp el procés administratiu en cap cas”.

Donar exemple

El diputat republicà creu que és “lamentable que haguem d’estar pregant cada dia per una cosa que és no només legal, sinó que és legitima”. Tardà espera que la ministra li digui “alguna cosa” al funcionari perquè “no estem per aguantar barrabassades d’aquesta mena”.

Tardà ha volgut utilitzar “l’altaveu” de la Comissió perquè “la vergonya sigui més que pública i socialitzada per a tots els diputats socialistes presents i d’altres formacions”. El republicà ha considerat que “Cultura, per ser el (ministeri) de Cultura tal vegada hauria de donar exemple”.

Gairebé un milió del Govern català

Precisament, aquest dimarts el Govern català va autoritzar que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació concedeixi una subvenció, exclosa de concurrència pública, a l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola. L’ajut és per al finançament del mateix projecte de Centre d’Interpretació Paleontològic dedicat al Miocè. En total, es destinaran 970.000 euros durant el període 2010-2013.