La sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat l’impost a les operadores d’internet per finançar l’audiovisual ha generat principalment dues reaccions en el sector: una, la d’indignació, i l’altra, la de la preocupació per les conseqüències de la mesura. Des de que es va implementar, el 2015, la taxa havia generat 33 milions d’euros.

Malgrat haver quedat tallada aquesta via d’ingressos i haver de retornar el rebut fins ara, el Departament de Cultura ha mostrat el seu “compromís” a mantenir la mateixa aportació econòmica per al 2017 que tenia prevista amb l’impost, segons ha afirmat el nou conseller, Lluís Puig, després de reunir-se amb representants de diferents entitats i organitzacions del sector.

Ara, el Govern estudia totes les mesures de què disposa per afrontar la situació per poder recuperar la taxa. “Si cal impulsarem una nova llei o el mecanisme legal que calgui per garantir la nostra contribució al sector audiovisual”, ha assegurat Puig.

“Forat a la línia de flotació”

El conseller ha lamentat que la sentència del Constitucional “ataca un impost, l’audiovisual, que afavoreix la cultura, la cohesió, la llibertat i el pensament, que repercuteix en tota la producció cultural”. A més, ha recalcat que amb aquesta decisió es perdran dos de cada tres euros que fins ara es destinaven a la cultura.

“Sentim tristesa per l’atac a aquest impost que no ha provocat cap conflicte social, que havia aconseguit consens polític, i que no ha costat ni un cèntim al ciutadà”, ha afegit Lluís Puig. Segons ell, la sentència “ens carrega de raons i arguments” perquè demostra “que es vol fer un forat a la línia de flotació de les nostres polítiques”.

Puig s’ha reunit amb representants de Productors Audiovisuals Federats (PROA); Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC); el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya; el Clúster Audiovisual de Catalunya; Guionistes Associats de Catalunya (GAC); Alfa Pictures; Catalunya Film Festival; l’Acadèmia del Cinema Català; Gamebcn; DeviCAT; Novarama, i l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI).

El Departament de Cultura ha explicat que, a partir de l’impost ara anul·lat, en l’àmbit audiovisual s’han millorat les dotacions de les línies i dels projectes; s’han creat les línies d’ajuts al desenvolupament de projectes audiovisuals i a l’exhibició; s’ha donat impuls al Festival de Cinema de Sitges i a la Catalunya Film Commission com a eina de promoció del territori i de dinamització empresarial; s’ha impulsat el programa Catalan Films&TV com a eina d’internacionalització de l’audiovisual català, i s’ha implementat el Pla Estratègic de l’Audiovisual 2017-2020 com a marc d’actuació per a fomentar l’excel·lència del producte audiovisual.

Pel que fa la cultura digital, la Conselleria assenyala que el fons ha permès la creació de línies de finançament com els préstecs participatius digitals; s’ha participat en el creixement del nombre d’empreses de videojocs; s’ha afavorit la professionalització del sector gràcies a sessions de formació, trobades professionals intersectorials, presència en fires, etc.; s’han creat de joves empreses dels sectors digitals i interactius, gràcies a la posada en marxa d’incubadores especialitzades, etc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram