Des de que es va fer pública la sentència de l’Audiència Nacional contra Josep Miquel Arenas, de nom artístic Valtònyc, les mostres de suport s’han succeït des de diferents àmbits. El tribunal va condemnar el raper mallorquí a tres anys i sis mesos de presó pel delicte d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes i el d’injúries greus contra la Corona per les lletres de les seves cançons.

La Unió Estatal de Sindicats de Músics, Intèrprets i Compositores (USM-SMAC-AMV) alerta que “queda clar” que s’utilitzarà la via penal per intentar fer callar els artistes amb “missatges molestos o diferents als de la corrent principal de pensament”, tot recordant també els recents casos de Títeres Desde Abajo i del cantant de Def Con Dos, César Strawberry.

“Les guerres culturals s’estan desplaçant dels mitjans de comunicació als jutjats, on s’estan produint condemnes impròpies d’un estat de dret”, afirma en un comunicat. A més, recorda l’informe d’Amnistia Internacional on s’assenyala que “l’àmplia i vaga” definició de terrorisme en la reforma del Codi Penal va servir per “limitar desproporcionadament el dret a la llibertat d’expressió”.

Amb tot, la USM-SMAC-AMV també fa autocrítica i afirma que, des de fa anys, el sector musical no ha estat a l’alçada. “Artistes i bandes no he sabut donar una resposta col·lectiva a les denúncies i sentències que altres companys i companyes estan patint individualment”, admet. En aquest sentit, ha animat altres sindicats i associacions de músics a treballar conjuntament amb altres moviments socials per acabar amb la llei mordassa, “l’eina articulada des del Govern per eliminar totes les veus crítiques”.

Finalment, la Unió demana “suport mutu i solidaritat” a tot el sector musical i cultural en el seu conjunt, perquè, parafrasejant Martin Niemöller, “quan vagin a per tu potser ja no quedi ningú per protestar”.

Per la seva part, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català han condemnat els “atacs” contra la llibertat d’expressió d’artistes i escriptors, i també han recordat els casos de Dolors Miquel, Albert Sánchez Piñol i Empar Moliner. “La Llei Mordassa ens fa a tots sospitosos”, alerten.

Sobre el cas concret de Valtònyc, ambdues entitats consideren que la condemna és “injusta i desproporcionada”, i hi observen “un perillós biaix que obeeix a qüestions ideològiques i de llengua”, assenyalen en un comunicat conjunt.

L’AELC i el PEN Català afirmen que les rimes del raper “s’han d’entendre dins del marc dels recursos del gènere”, que passen per l’ús de metàfores i hipèrboles que juguen amb les idees que s’hi projecten.

“En aquest cas, veiem a més un agreujant en el fet de les 17 vegades que durant el judici la fiscalia ha recordat que Josep Miquel Arenas era d’esquerres i les 9 ocasions en què s’ha insistit en què era un raper en català, una discriminació directa per ideologia política així com per la llengua”, reblen l’AELC i el PEN Català.

“La situació és insostenible, insuportable”, assenyala el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent. “Mentre veiem com s’absolen lladres d’alta volada, hem d’empassar-nos que es condemnin artistes per fer ús de la llibertat d’expressió”, denúncia en un comunicat on se solidaritza amb el raper i rebutja la sentència de l’Audiència Nacional. “No ens prendreu l’amor a la metàfora. No renunciarem a la sàtira. No serem altaveus de la vostra mentida. No besarem les vostres porres”, etziben.

Per la seva part, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació ha afirmat que la condemna a Valtònyc és un “atac molt greu a la llibertat d’expressió i inacceptable en un estat plural i democràtic”. La PDLI troba “inaudit” que, com en el cas de César Strawberry, el tribunal “es limiti a valorar la literalitat de les lletres, sense entrar a considerar ni el context artístic dels missatges, ni la intencionalitat, ni la relació amb activitats efectivament terroristes”.

Així doncs, la Plataforma ha tornat a reclamar als grups parlamentaris que promoguin amb urgència iniciatives per derogar els tipus penals d’injúries, calúmnies i enaltiment del terrorisme, per tal d’evitar s’acabin criminalitzant determinades opinions o crítiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram