Elena Martín en una escena de ‘Creatura’, film que ha dirigit, coescrit i protagonitzat.
El segon llargmetratge d’Elena Martín, Creatura, s’ha endut el premi a la millor pel·lícula europea en la secció la Quinzena dels Cineastes de la 76a edició del Festival de Canes. És el primer cop que una producció de l’Estat guanya aquest guardó, creat el 2003.
Creatura és una coproducció de Vilaüt Films, Avalon, Elastica Films i Lastor Media, en coproducció amb TV3 i la participació de Filmin. Ambientada a la Costa Brava, rodada en català i amb guió d’Elena Martín i la cineasta Clara Roquet, la pel·lícula aborda la construcció de tabús al voltant de la sexualitat femenina.
El film està protagonitzat per la pròpia directora, Clàudia Dalmau i Mila Borràs, que interpreten el personatge principal (Mia) als 35, 15 i 5 anys. En el repartiment també destaquen Oriol Pla, Clara Segura i Àlex Brendemühl, entre d’altres.
Un “gran talent”
El jurat ha afirmat que Creatura és un “retrat molt ben escrit i impressionant sobre una dona que intenta acceptar la seva sexualitat i intimitat, mentre reflexiona sobre les seves experiències d’infància i adolescència”, i està filmada “amb bellesa i dinamisme”.
“Estem segurs que aquest és un film que arribarà a la gent de tot Europa, i agraïm l’oportunitat d’incentivar la carrera d’una directora, escriptora i actriu de gran talent”, rebla el veredicte.
Un premi “increïble”
Elena Martín ha assegurat que li “increïble” que Creatura hagi guanyat un guardó que anteriorment havia premiat professionals a qui admira molt. En declaracions a l’ACN, ha celebrat que el premi ajudarà la pel·lícula a la seva distribució internacional, una de les prioritats de l’equip.
Martín ha apuntat que l’estrena a Canes i el premi demostren que no és un film “complicat d’entendre”, perquè el públic hi ha “connectat emocionalment”. “No s’ha d’infravalorar l’audiència, estem preparades per parlar d’aquestes coses. El premi també reconeix això”, ha dit.
La directora també ha afirmat que Creatura pot haver connectat amb l’audiència del festival perquè és “accessible” i no fa “concessions” ni és “condescendent”. “Tracta l’espectador com a algú intel·ligent, capaç de plantejar-se aquestes preguntes incòmodes”, ha explicat a l’ACN.