El Govern va aprovar aquest dimarts el Decret pel qual es crea el Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia i la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia. Els dos nous organismes tenen la capacitat de proposar les mesures per a la protecció, conservació, recerca i difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic. Amb la seva creació, es persegueix aconseguir una major presència i coordinació de les entitats i institucions d’aquests àmbits, així com garantir més consens en la presa de decisions.

El Decret té el seu origen en el Pla Integral per a l’Arqueologia a Catalunya (PIACAT), presentat al juliol del 2009 i elaborat amb la participació de 150 representants del sector organitzats en onze taules de treball. En les conclusions es van definir mecanismes per millorar-ne la gestió, un dels quals era la creació dels dos òrgans.

El Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia, a més de proposar accions, també assessorarà l’Administració a l’hora d’implementar polítiques i actuacions que incideixin sobre aquests àmbits. Amb la seva creació, es suprimeix la Comissió Assessora del Servei d’Arqueologia, creada el 1990.

El nou organisme s’adscriu a la Direcció General de Patrimoni Cultural i, a banda de la Generalitat, hi són representades entitats municipalistes, representants dels museus, universitats, instituts de recerca, associacions d’arqueòlegs i paleontòlegs, empreses del sector, i representants de promotores (públiques i privades).

Per la seva part, la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia neix amb l’objectiu d’establir canals amb les entitats i organismes que fan recerca en aquests camps i assessorar el Departament de Cultura. En aquest sentit, la Comissió vetllarà perquè la recerca que es fa des de diferents organismes i institucions respongui a les prioritats del país.

La Comissió també s’adscriu a la Direcció General de Patrimoni Cultural i, a més de representants de la Generalitat, està formada per instituts de recerca, associacions d’arqueòlegs, museus i universitats que tenen grups de recerca estables.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram