Aquest dijous s’ha constituït la Fundació Catalunya Cultura, plataforma impulsada per un grup de vuit empreses i el Departament de Cultura que aixoplugarà el mecenatge privat. La seva pretensió és incentivar la col·laboració entre el sector empresarial i l’àmbit de la creativitat, la innovació i el patrimoni, amb l’objectiu de trobar noves formes de finançament que permetin impulsar nous projectes culturals. La Fundació arrenca amb un pressupost de 800.000 euros per al primer any, però la intenció és que en el segon s’hagi doblat.

Des de la Fundació s’entén que, davant la davallada de recursos públics, cal “repensar” el model de sostenibilitat del sistema cultural. Al seu parer, no només afecta el pes que tenen les diferents fonts de finançament dels projectes, sinó també la manera de produir-los i desenvolupar-los. Així, es proposa un nou marc de col·laboració entre el sector privat i el món creatiu que explori “totes les possibilitats i capacitats”. 

Així, la plataforma vol desenvolupar “nous models de cooperació” entre empresa i cultura, basant-se en el paradigma open innovation, estratègia empresarial on es combinen el coneixement intern amb l’extern i s’utilitzen canals d’ambdós per posar en el mercat els productes.

Les vuit empreses impulsores de la Fundació estan representades en el Patronat per Enric Crous, director general de Grup Damm (que n’és el primer president); Eloy Planes, conseller delegat de Fluidra (vicepresident); Ferran Rodés, conseller delegat d’Havas Media; Miquel Molins, director general de Fundació Banc Sabadell; Xavier Gramona, vicepresident de Caves Gramona; Josep Creuheras, vicepresident de Planeta; Ramon Pastor, vicepresident i director general de Hewlett Packard, i Lluís Bassat, president de Fundació Carmen i Lluís Bassat. La seu de la Fundació és a l’Ateneu Barcelonès.

La plataforma està coimpulsada pel Departament de Cultura amb la col·laboració del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i de l’Institut Català de Finances (ICF). Pilar Pifarré, secretària general de la Conselleria, i Gemma Sendra, vicepresident primera del CoNCA, seran les encarregades de participar en la iniciativa.

Dinamitzar, finançar i oferir coneixement

En la seva activitat ordinària, la Fundació actuarà com a dinamitzadora de projectes culturals de manera coordinada amb la Conselleria, així com amb altres institucions públiques. D’una banda, buscarà aliances amb empreses i institucions susceptibles de participar en el finançament de projectes culturals. Prioritàriament seran entitats privades, però també de fundacions i institucions que actuen en l’àmbit europeu i internacional.

Per altra part, explorarà i facilitarà possibles vies per ajudar al desenvolupament de projectes culturals. Entre aquestes hi ha el mecenatge i el patrocini d’empreses; el suport a projectes mitjançant fons llavor, microcrèdits, avals i garanties; la participació en l’accionariat en forma de business angels; amb fons d’inversió de capital risc, o a través d’iniciatives de micromecenatge ciutadà.

La Fundació també treballarà per aportar coneixement en la millora de la gestió, la comunicació, la difusió i la internacionalització dels projectes culturals, a partir de l’experiència de les diferents empreses que en formen part, i generarà un espai de lobby per al suport a la cultura. A banda, es vol crear una platafroma d’intercanvi i compromís del sector cultural en projectes d’innovació i desenvolupament empresarial. 

Els destinataris prioritaris de les iniciatives de la Fundació són els creadors emergents i els projectes culturals amb voluntat d’impacte social; els projectes en fase incipient de desenvolupament, i els projectes de rehabilitació o restauració del patrimoni cultural. En qualsevol cas, en principi es podran beneficiar de les seves actuacions totes les persones físiques i jurídiques que disposin d’un projecte cultural que requereixi de finançament.

Tradició empresarial de mecenatge

En la presentació de la plataforma, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que és una “novetat” crear una entitat privada amb presència de la Conselleria, el CoNCA i l’ICF, dedicada a “convèncer altres empreses perquè apostin per la cultura”.

“No partim de zero. Respon a la nostra tradició empresarial de mecenatge, que ara volem amplificar. A Catalunya hi ha gran tradició de suport del mon empresarial al món de la cultura”, ha remarcat el conseller. La posada en marxa d’aquesta Fundació era un dels objectius per a l’actual legislatura de la Conselleria, presentats al febrer de 2013.

“La Fundació és un exemple d’un element d’èxit del nostre país: la col·laboració entre el sector públic i el privat. Quan aquest dos sectors s’han posat d’acord, el país ha tirat endavant”, ha afirmat el president del Patronat, Enric Crous, qui ha afegit que “un país és ric quan té cultura”, i que un dels objectius de la Fundació serà “elevar la riquesa del país”.

Set objectius bàsics

Els principals objectius de la Fundacio Catalunya Cultura, són:

  • Identificar i impulsar l’increment dels recursos que es destinen a la cultura.
  • Incentivar i facilitar noves experiències de col·laboració del sector privat en el desenvolupament de projectes culturals.
  • Canalitzar noves possibilitats d’ocupació dels seus agents i creadors.
  • Desenvolupar una xarxa de col·laboració pública-privada dins el marc de responsabilitat social corporativa de les empreses i emprenedors amb activitat a Catalunya.
  • Crear una plataforma social que ajudi a recuperar la visibilitat de la cultura com a projecte estructural, eix vertebrador i instrument cohesionador de la societat.
  • Crear un moviment positiu i participatiu de la societat civil en el suport als projectes culturals.
  • Transferir la mentalitat emprenedora i d’innovació del món creatiu als projectes empresarials, a fi d’ajudar a construir un esperit d’avantguarda i contemporaneïtat tant en els sectors econòmics com en el conjunt del país.

Estructura i funcionament

La Fundació Catalunya Cultura comptarà amb els òrgans següents: Patronat, Comissió Executiva, Direcció, Consell Social i de Mecenatge, i Comissió de Projectes.

El Patronat serà l’òrgan de govern i administració de la Fundació, el qual fixarà les línies generals sobre la distribució i l’aplicació dels fons disponibles; elaborarà un pla d’actuació i el pressupost anual; nomenarà els membres de la comissió executiva i del director, i signarà acords i convenis de col·laboració amb altres entitats públiques o privades.

El Patronat es reunirà en sessions ordinàries almenys dues vegades l’any i, obligatòriament durant el primer semestre de l’any natural amb la finalitat d’aprovar formalment els comptes anuals de l’exercici anterior.

Estarà format per un mínim de vuit i un màxim de 20 membres, que seran representants de les empreses fundadores; personalitats de reconegut prestigi en el camp de l’empresa i la cultura, i representats de la Conselleria, el CoNCA i l’ICF.

En el marc de la Fundació es crearà el Consell Social i de Mecenatge, que estarà format per totes aquelles empreses, entitats o persones físiques que col·laborin en el finançament de les activitats i projectes impulsats per la plataforma.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram