La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona inicien una nova etapa de relacions en les polítiques culturals entre ambdues administracions que es va endegar aquest dijous amb una primera reunió bilateral. Per coordinar aquestes relacions s’ha creat una comissió plenària conjunta que es reunirà cada dos mesos per abordar els diferents àmbits d’actuació.

L’objectiu és “impulsar estratègies culturals conjuntes” en els grans equipaments nacionals i treballar plegades “pel bé de la ciutat de Barcelona i del conjunt del país”, en paraules del conseller de Cultura, Santi Vila. “Cal treballar de forma eficaç i diligent per tal que aquesta legislatura no passi debades”, va afegir.

La nova etapa de coordinació de polítiques culturals entre ambdues administracions ha de permetre “un salt qualitatiu permanent i estable de coordinació institucional”, segons el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni. “No volem segmentar la relació bilateral. Volem una visió de conjunt, sistemàtica i coherent, per aconseguir una col·laboració més sòlida”, va assenyalar Collboni.

En la primera reunió d’aquest dijous es van crear cinc grups de treball: governança; patrimoni i museus; arts escèniques i musicals; creació, i relacions internacionals.

Per començar, es preveu treballar en dos plans d’intervenció: “En primer lloc, farem una reflexió més estratègica sobre el paper que hem de jugar les dues administracions, pensant a mig i llarg termini, en relació a la cultura i als equipaments nacionals de referència. En segon lloc, hem establert uns mecanismes per treballar el dia a dia, l’agenda més immediata, pensant com a màxim en el 2018, per dur a terme una gestió molt eficaç, àgil, eficient i còmplice”, va explicar Vila.

El conseller de Cultura va persistir especialment en l’àrea de governança, que té com a objectiu “resoldre definitivament la definició del paper de lideratge que han de jugar la ciutat de Barcelona i el Departament de Cultura en relació a les grans institucions de capçalera del país”, i que “analitzarà el paper de les grans institucions, des del punt de vista financer i polític, a l’hora de prendre decisions”.

Santi Vila va fer constatar “la complicitat i l’excel·lent relació política” que hi ha entre ambdues administracions, i va recalcar la importància que vagin “a la una”. “Si Barcelona va bé, Catalunya va bé perquè el lideratge de la ciutat, en tots els camps, especialment en matèria cultural, té conseqüències positives pel conjunt de la ciutadania a nivell nacional”, va reblar. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram