La Tarraco Arena Plaça (TAP) no podrà acollir més concerts a la nit ni festes nocturnes si no fa obres de millora per evitar superar els límits de soroll permesos. Així ho ha ordenat una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona en què ordena a l’Ajuntament de Tarragona que se cessi l’activitat davant les “emissions que provoquen sorolls, desordres, crits i grups electrògens” de la TAP entre les nou del vespre i les set del matí.

Uns veïns dels voltants de l’equipament van posar una demanda el setembre de l’any passat, i el jutge estima que han de ser indemnitzats amb 3.000 euros cadascun. El consistori ja ha dit que acata la sentència i que no es faran concerts en l’horari establert pel jutge.

Tot i que l’equipament és propietat de la Diputació de Tarragona, la demanda anava dirigida contra l’Ajuntament perquè és qui ha de vetllar pel compliment de la normativa de soroll. L’advocat que ha defensat els veïns, Joaquim Martí, assenyala que l’anterior regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, “va reconèixer en seu judicial al febrer que la TAP no estava preparada per fer concerts”, i lamenta que el consistori hagi tingut durant “deu anys expedients sancionadors als calaixos”.

A més, el lletrat assegura que durant el judici “el Ministeri Fiscal va ser molt dur contra l’Ajuntament”, i adverteix que si el consistori no fa complir la sentència posaran una demanda que podria fer que membres de l’equip de govern incorreguessin “en un delicte de desobediència”.

Per a Martí, la solució passaria perquè la TAP fes millores en la insonorització, la il·luminació i la climatització. Una de les molèsties que van denunciar els veïns és que, per arribar a la potència elèctrica necessària per fer un concert de grans dimensions, en algunes ocasions es contractaven grups electrògens que s’instal·laven a l’aire lliure i que a la nit feien molt soroll. A més, a l’estiu especialment, arran de la calor que s’acumula a l’interior del recinte, s’obria la cúpula retràctil per on marxava el so, que se sentia a desenes de metres.

L’Ajuntament assumeix la situació

El portaveu municipal, Xavier Puig, va explicar dijous que compliran la sentència i que no hi posaran recurs. També va apuntar que ja han reclamat a l’empresa gestora de l’equipament, APIC, que compleixi l’horari de prohibició establert pel jutge. Puig afirma que l’Ajuntament va requerir “en diverses ocasions que es treballés amb el tema del so arran de les queixes dels ciutadans”, i recorda que es van posar dos expedients sancionadors perquè es van fer dues festes sense “la llicència oportuna”.

Xavier Puig també va instar totes les parts a buscar una solució “per a un problema que afecta la ciutat”. “Necessitem espectacles que puguin servir en horari de concert i necessitem respectar el descans dels veïns”, afegia.