La pianista Maria-Neus Devesa i la soprano Olga Miracle [foto: AMIC].

El dissabte 2 de desembre es va celebrar a l’Auditori de la Mercè de Girona un emotiu acte d’homenatge a Joan Lamote de Grignon, el cèlebre director i compositor nascut a Barcelona el 1872, amb motiu del seu 150è aniversari, en forma de recital de lied amb cançons interpretades per la soprano Olga Miracle i la pianista Maria-Neus Devesa.

El recital va comptar amb la interpretació de Violetes,12 cançons de primavera, cicle que no es podia escoltar de forma completa a Girona des d’abans de la Guerra Civil, ja que, tant el mestre Joan Lamote de Grignon (1872-1949) com el seu fill, també compositor i director, Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), van ser depurats políticament pel règim a causa de la proximitat dels dos mestres al Govern de la república i per les seves activitats musicals al capdavant de la Banda Municipal de Barcelona abans i durant la Guerra Civil.

Les cançons interpretades per la soprano Olga Miracle i la pianista Maria-Neus Devesa, totes dues especialistes del gènere lied català, van transportar el públic al món acolorit i intens de la música dels mestres Lamote de Grignon; unes cançons exquisides en el fet que la partitura va fer enaltir la bellesa de la poesia d’Apel·les Mestres amb un acompanyament al piano enriquit per harmonies diverses que van cridar l’atenció del públic assistent.

L’opuscle-programa editat per l’AMIC, amb les lletres dels 12 lieder interpretats de Joan Lamote de Grignon, van permetre als espectadors conèixer i gaudir de les poesies d’Apel·les Mestres. La possibilitat d’anar llegint aquestes poesies, mentre escoltaven el bell acompanyament de les obres de Joan i Ricard Lamote de Grignon, va encantar al públic. El concert es va acabar amb dos lieder del mestre Ricard Lamote de Grignon, anunciant així les properes celebracions del 2024, quan es commemoren 125 anys del seu naixement de Ricard Lamote de Grignon.

Una nodrida representació d’amics, aficionats i del món musical gironí i la sala de l’Auditori de la Mercè van viure una jornada intensa i plena d’emoció. El públic atent va gaudir de la delicada i exquisida interpretació de la soprano Olga Miracle juntament amb la sensibilitat i solvència pianística a les mans de la Maria-Neus Devesa. Cal destacar les explicacions prèvies a cada grup de cançons que va donar la soprano Olga Miracle, fent una introducció a les diferents temàtiques de cada poesia.

Maria-Neus Devesa i Olga Miracle amb la partitura ‘Violetes, 12 cançons de primavera’ [foto: AMIC].

Actualment, s’està preparant l’edició revisada de les Violetes de Joan Lamote de Grignon, per part de l’editorial Clivis Publicacions amb la revisió musical d’Olga Miracle.

Parlaments de l’AMIC, institucions i família Lamote de Grignon

El concert va ser presentat per en Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, entitat organitzadora del concert, el qual va explicar que “des de l’AMIC tenim i volem tenir una mirada cap el nostre passat, cap a aquelles personalitats del món de la cultura del nostre país que hem de fer conèixer. Amb Lamote de Grignon, tant amb en Joan com amb el seu fill Ricard, aquest país té un gran deute de reconeixement de la seva excelsa obra i la seva tasca social i catalanista. Els catalans tenim la responsabilitat de valorar els nostres artistes, promocionar-los i fer-los estimar, són els veritables ambaixadors del país i els Lamote de Grignon ho són en majúscules”.

Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, i Josep Calatayud, cap dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat [foto: AMIC].

A continuació, Josep Calatayud, cap dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat, va ressaltar la importància de la tasca dels mestres Joan i Ricard Lamote de Grignon, i la necessitat de fer arribar a les noves generacions el seu llegat i les especials circumstàncies que van portar a la seva depuració política.

El torn de parlaments va concloure amb el discurs de David Craven-Bartle Lamote de Grignon, net i besnet dels compositors, que en custodia el vast llegat musical i documental. Va explicar la rellevància que tenia la figura del mestre Joan Lamote de Grignon en l’àmbit nacional i internacional.

La perspectiva de la commemoració dels 125 anys del naixement de Ricard Lamote de Grignon (1899-1962) el pròxim 2024, coincidint amb la commemoració dels 75 anys de la mort de Joan Lamote de Grignon (1872-1949), assegura la continuïtat de les activitats i concerts per recuperar i difondre la rellevància històrica i la gran qualitat de les obres d’aquests dos directors i compositors catalans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram