La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha realitzat un informe sobre l’esborrany de l’ordre ministerial amb els criteris que determinen les tarifes que estableixen les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual (EGDPI).

En el text, la CNMC hi detecta una sèrie de “carències rellevants” i assegura que “no proporciona una resposta satisfactòria” als problemes derivats del poder de mercat de què gaudeixen les EGDPI, els quals atribueix a l’existència de restriccions a la competència tant normatives, de la mateixa llei, com estratègiques, aquestes establertes per les entitats de gestió des de la seva “posició monopolística”.

Per a l’ens regulador, l’esborrany podria contribuir “més eficaçment” a la prevenció de conductes anticompetitives i a la introducció de “major claredat”.

Per tot plegat, en el seu informe realitza una sèrie de recomanacions que al seu parer caldria esmenar en el text:

• Cal buscar una formació eficient de tarifes, orientant la remuneració de les EGDPI a variables relacionades amb l’ús efectiu del repertori i el valor econòmic del servei prestat. El criteri dels ingressos econòmics no hauria de tenir en cap cas un paper exclusiu, tal com han manifestat reiteradament les autoritats de competència estatals i comunitàries, ratificades per la jurisprudència.

• S’ha de garantir una formació no discriminatòria de tarifes. Per això cal assegurar-se que l’actuació de les EGDPI sigui raonable i transparent, recollint dins les tarifes generals les condicions particulars acordades amb els usuaris, de manera que aquells que es troben en situacions similars puguin acollir-se al mateix tractament.

• Les diferències de tracte per als usuaris que tinguin encomanades la gestió de serveis públics de ràdio i televisió, les entitats culturals i els usuaris de serveis en línia, podrien no ser del tot coherents amb el text refós de la Llei de la propietat intel·lectual, i presenten riscos d’afectació al principi de neutralitat competitiva.

• La regulació del valor econòmic del servei prestat per les EGDPI no introdueix suficients incentius perquè aquestes es comportin d’una forma eficient, com ho faria una empresa ben gestionada en un entorn competitiu.

• Existeixen seriosos dubtes sobre si l’esborrany és del tot respectuós amb els principis de jerarquia normativa i reserva de llei. Com a norma de caràcter reglamentari, el projecte d’ordre no pot modificar o contravenir l’establert pel text refós de la llei i, per altra banda, s’ha de limitar a complir amb l’habilitació legal sense excedir-la.

• Convindria revisar la redacció íntegra de l’esborrany per garantir la conformitat amb el text refós de la llei, evitar les incoherències i unificar la redacció entre diferents preceptes de la norma, de manera que compleixi amb la seva finalitat expressa d’introduir simplicitat i claredat en les tarifes. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram