Les arts escèniques catalanes s’han començat a mobilitzar contra l’empresonament d’Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl García, de la companyia granadina Títeres desde Abajo, acusats d’enaltiment de terrorisme després de representar l’obra La bruja y Don Cristóbal, programada per a un públic familiar en el marc de les activitats programades a Madrid per Carnaval.

L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya ha demanat que siguin alliberats sense càrrecs, tot assegurant que els fets són un “autèntic disbarat” en la gestió de la política cultural de l’Ajuntament de Madrid, els quals obliguen “reflexionar” sobre l’actuació dels poders públics en cultura.

L’ADETCA afirma que “l’incident” es podria haver evitat si els responsables de programació haguessin conegut el contingut de l’obra, una crítica social y política dirigida a un públic adult. “El fet d’haver-lo programat en horari familiar i en un espai destinat a la representació d’obres per a nens és un altre error més dels responsables de programació de l’Ajuntament de Madrid”, etziba en un comunicat.

“Exigim que aquest desafortunat accident cultural sigui tractat amb equanimitat, analitzat amb justícia i que les acusacions que se’n derivin de la seva programació afectin directament als autèntics responsables de la mateixa, evitant que pugui derivar-se d’aquesta situació un innecessari i no desitjat debat sobre la llibertat d’expressió i els límits de la creació escènica”, afegeix l’ADETCA.

Per la seva part, el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent de Catalunya explica que l’obra “en cap cas” enalteix el terrorisme, sinó que “presenta una escena on precisament es denuncien les praxis habituals de criminalització de la dissidència mitjançant la manipulació de proves per part de la policia”, apunta en referència a quan un personatge treu una pancarta on es llegeix “Gora Alka-Eta”, que és el que ha acabat comportant la detenció dels dos titellaires.

L’organització considera “del tot inadmissible” que l’opinió d’uns espectadors que fan “una lectura ideològica esbiaixada” hagin provocat el seu empresonament; que la responsabilitat de programar un espectacle no destinat a cert públic sigui dels artistes i no dels programadors; que la premsa reprodueixi versions policials “sense contrastar”, i que “l’art no pugui ser altaveu de la dissidència”.

La Unió Internacional de la Titella (UNIMA) assenyala que l’error de programació “no justifica la tergiversació” a la qual s’ha sotmès l’argument de l’obra, “convertint la sàtira política en enaltiment del terrorisme”. L’organització afegeix que el “linxament mediàtic” al qual han estat sotmesos els dos titellaires “aterra per la seva virulència”. UNIMA assenyala que el fet que a la “delirant” detenció seguís un “no menys delirant” ingrés a presó “agreuja la sensació d’assistir a un despreci aboslut del dret fonamental a la lliure expressió”.  

Per la seva part, l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya també s’ha mostrat contrària a l’empresonament dels dos titellaires i n’ha demanat l’alliberament sense càrrecs. L’APGCC igualment reconeix com un “error” la programació de l’obra en horari infantil, però considera que l’empresonament dels titellaires és una mesura “del tot desproporcionada”. L’entitat manifesta el seu rebuig a les acusacions contra l’Alfonso i el Raúl, i es posiciona a favor de la llibertat d’expressió i artística. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram