“Totalment desmesurat i desproporcionat”. Amb aquestes paraules va qualificar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’increment de l’IVA per al sector cultural del 8 al 21% anunciat el passat divendres pel Govern de Mariano Rajoy. Segons ell, aquest augment “no contribuirà a millorar el consum cultural” ni tampoc suposarà “un retorn o un augment de les ajudes o ingressos en l’àmbit del sector cultural a Catalunya”.

A més, Mascarell va remarcar suposarà un “greuge comparatiu” respecte a la resta de països europeus. En aquest sentit, va demanar a l’Executiu espanyol que segueixi la via d’altres estats que mantenen un IVA més reduït per als productes culturals.

Per la seva part, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va rebutjar “totes les mesures inspirades en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat”, i va assegurar que la decisió comporta “un increment de les dificultats al consum cultural i a la universalització del coneixement”.

A més, l’ens entén que la notable pujada de l’IVA “pot tenir efectes contradictoris amb els que s’aspiren a aconseguir amb l’anunciat projecte d’una nova llei de mecenatge destinada a promoure l’augment de la implicació de la societat civil en el suport als projectes culturals”.

“La pujada de l’IVA en el sector cultural és un error de tal calibre que pot ser que no tingui solució, inclús quan previsiblement aquest Govern més d’hora que tard tingui que deixar de governar”, va etzibar el president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, Santiago Lapeira.

L’entitat considera que la mesura “incitarà” encara més a les descàrregues il·legals, “un trànsit que tan bé tolera el Govern en complicitat amb les operadores telefòniques”. Així, el Col·legi aposta per la unió de tots els sectors culturals i a plantar cara a la mesura amb “arguments polítics i legals”.

Per la seva part, el president de la Federació Estatal d’Associacions i Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA), Daniel Martínez, que abans de conèixer-se l’abast de la pujada ja s’hi havia oposat, va expressar la seva “més absoluta indignació” davant d’una decisió “d’extrema gravetat”. En concret, assegura que una pujada del 8 al 10% era un increment “administrable que no lesionava durament” les expectatives de consum, però que els 13 punts implicaran un allunyament dels ciutadans de les sales teatrals; una disminució de la producció, i el tancament de les sales privades.

“No es tracta únicament d’un increment desmesurat que altera les més elementals regles de funcionament econòmic del sector, sinó d’una ruptura dels consensos socials que protegeixen la cultura mitjançant tipus reduïts de l’IVA, tal com ocorre en la immensa majoria dels països europeus”, assegura Daniel Martínez.

“És exageradament perillós”, considera el president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Alberto Guijarro. “Les sales de concerts treballem amb marges molt petits, del 15 o el 20%, i aquesta pujada es menja tot el marge”, assenyalava abans de reconèixer que s’hauran de pujar els preus de les entrades, cosa que podria provocar el tancament de moltes sales si baixa l’assistència.

Per la seva part, el president del Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya, Camilo Tarrazón, va assegurar que “estan matant la indústria cultural”, perquè en tallen l’accés, i va recordar que les sales “mai” han estat subvencionats i la societat té el consum “massacrat”.

Quan es pensava que l’increment era del 8 al 10% i del 18 al 21%, la Federació Estatal d’Associacions de Gestors Culturals va mostrar la seva preocupació per “l’impacte devastador” que provocaria en el sector, “deteriorant encara més” la situació després de la reducció generalitzada de recursos públics destinats a la cultura.

Per la seva part, el Cercle de Cultura, fins i tot abans de saber-se l’increment impositiu, ja va advertir que la pujada “alteraria negativament el ja per si mateix fràgil equilibri entre oferta i demanda de béns de continguts culturals nacionals”, i que suposaria una “càrrega difícilment suportable” per al sector.

La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) també qualifica de molt negativa la puja de l’IVA en la creació cultural. El seu president, Antón Reixa, indica que aquest àmbit és percebut per les instàncies públiques “com si fos un element ornamental”.

“La pujada de l’IVA a la cultura és una salvatjada irresponsable. I una estupidesa fiscal: empreses tancades no paguen impostos”, va apuntar via Twitter Ignasi Guardans, exdirector de l’Institut de Cinematografia i de les Arts Visuals (ICAA).

“La pujada de l’IVA en un sector ja moribund com l’exhibició cinematogràfica és enviar a l’atura milers més. De necis i irresponsables”, va piular el cineasta Jaume Balagueró.

Per la seva part, el director del Teatre Espanyol, Mario Gas, va assegurar que la mesura és una “aberració descomunal”. Segons ell, el Govern “és un irresponsable, un inepte mentider, i ho està fent molt bé per a una casta ancorada en el passat”.

“L’aplicació d’un IVA fora de tota lògica al sector de l’exhibició provocarà una nova onada de desercions de les nostres sales, amb una baixada sistemàtica en recaptació de tot tipus de productes”, va manifestar el director del Festival de Sitges, Ángel Sala.

“Si l’1 de setembre es posa en marxa, serà com estar a la cadira elèctrica. És clar que aquesta mesura l’únic que farà és reduir dràsticament l’activitat econòmica”, va augurar el president de la promotora musical The Project, Tito Ramoneda. “El que acaba de fer Rajoy és posar la cultura del directe en un escamot d’afusellament”, va reblar.

Joan Mas, de la promotora Mas i Mas, va recordar que el 21% que pagaran les sales es sumarà al 10% que s’enduu la SGAE. Segons el seu parer, l’increment s’ha fet “sense mirar” si era viable. “És fatal, és l’Estat d’Europa amb l’IVA més alt en cultura, és increïble com fan això en un moment de crisi quan la gent necessita més cultura”, va remarcar.

El president de la Federació de Cinemes d’Espanya, Juan Ramon Fabra, va assenyalar que la pujada impositiva era un “robatori” que podria provocar el tancament de la meitat de les sales.

Per al president de la Federació d’Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols, Pedro Pérez, la mesura “evidencia el desconeixement màxim del que tenen entre mans” els responsables de l’Executiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram