La Declaració de compromís amb el mecenatge cultural ha rebut més de 400 adhesions d’institucions, entitats, associacions, empreses i particulars en els dos mesos des de que es va presentar la iniciativa. Els seus impulsors, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i l’Ateneu Barcelonès, han celebrat el suport rebut en un acte amb representants d’institucions culturals, la societat civil i el món empresarial.

Els presidents del CoNCA i l’Ateneu, Carles Duarte i Jordi Casassas, han reiterat la necessitat urgent d’aprovar una llei del mecenatge per a Catalunya i crear els instruments necessaris per al seu desenvolupament. Per fer-ho possible, han explicat que iniciaran una roda de contactes amb els diversos grups polítics, el Parlament, el Departament de Cultura o el Ministeri de Cultura, per tal de reclamar l’aprovació d’aquesta normativa que segons destaquen beneficiaria empreses i impulsaria la vitalitat del sector.

La Declaració de compromís amb el mecenatge cultural insta el Govern de la Generalitat i el Parlament a impulsar durant aquesta legislatura la redacció d’una llei de mecenatge “equiparable a la dels països avançats del nostre entorn” que hauria d’estar “consensuada” amb els sectors cultural i empresarial del país.

El document afirma que és “necessari” convertir la cultura en “un dels eixos estratègics” de l’acció política. “Ara, més que mai, és necessari desenvolupar noves fórmules mixtes que permetin una millor i major participació ciutadana, més iniciativa i compromís del sector privat, i una indispensable aliança público-privada que potenciï els recursos econòmics per a la cultura”, assenyala el text.

El manifest també assenyala que cal que els estaments socials, econòmics, acadèmics i institucionals del país “reconeguin la cultura com a eina de vertebració social, espai d’intercanvi plural i instrument de creixement econòmic, i una aposta per l’excel·lència i la contemporaneïtat”.

Els signants de la declaració s’ofereixen a treballar conjuntament amb les institucions per reconèixer la cultura com a eix essencial de les polítiques del país; dotar-la de recursos necessaris amb un mínim del 2% del pressupost de la Generalitat; estimular la col·laboració entre sector privat i públic diversificant noves eines de finançament; i impulsar mesures fiscals que reconeguin i incentivin la col·laboració i el compromís de la ciutadania amb la cultura. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram