Aquest dilluns va morir el pintor i escultor Antoni Tàpies a la seva casa de Barcelona. L’artista, que va fer 88 anys al desembre, estava considerat un dels principals exponents a nivell internacional de l’informalisme, i un dels grans artistes catalans del segle XX. Com a gest de dol, la Fundació Tàpies romandrà amb les portes obertes aquest dimarts i dimecres.

Un cop s’ha fet pública la notícia del seu decés, la figura del pintor, escultor i pensador ha estat ressaltada des de tots els àmbits, tant en l’aspecte artístic com de compromís amb el país. Des dels mitjans també s’ha ressaltat la seva vida i obra a les portades, amb reportatges especials i repescant material d’arxiu.

Tot i que els darrers anys estava delicat de salut, Antoni Tàpies continuava treballant al seu estudi. Les darreres obres, del passat estiu, es poden veure a la Galeria Toni Tàpies.

La Fundació, que properament anunciarà un acte d’homenatge públic, està preparant des de fa mesos una gran retrospectiva sobre l’artista comissariada per Vicent Todolí, la qual es preveu inaugurar a l’estiu del 2013, i que després podria viatjar a diferents països.

Entre altres distincions, Antoni Tàpies havia rebut el Premi de la UNESCO (1958), el Premi Ciutat de Barcelona (1979 i 1999), el Premi de la Fundació Wolf de les Arts (1981), la Medalla d’Or de Belles Arts del Ministeri de Cultura espanyol (1981), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983), el Premi Príncep d’Astúries de les Arts (1990), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1992), la Medalla Picasso de la UNESCO (1993), el Premi Nacional de les Arts Visuals de la Generalitat (1995), la Creu de l’Orde de Santiago de la República Portuguesa (1996), el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques (2003). A més, el 2003 va ser nomenat comanador de l’Ordre Nacional de la Legió d’Honor de la República Francesa, i el 2010 el rei Joan Carles I el va nomenar Marquès de Tàpies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram