Per segon any consecutiu, Catalunya està representada a la Biennal d’Art de Venècia, però en aquesta ocasió ho fa acompanyada de les Illes Balears. La proposta que ofereix el pavelló conjunt, escollida per un jurat internacional, és 180º, un projecte de Mabel Palacín comissariat per David G. Torres. A més, també s’ha preparat un programa paral·lel amb debats i conferències que es desenvoluparà en els propers mesos conjuntament amb el col·lectiu artístic italià Sale, que han cedit la nau on s’exposa. El nou desembarcament a Venècia ha tingut un cost de 750.000 euros.

La instal·lació de la videoartista, que es va inaugurar aquest dimecres al Magazzino del Sale núm. 2, consta d’una gran fotografia fixa d’un edifici venecià, de la qual es van mostrant detalls molts més precisos en una gran pantalla. L’escena es repeteix en un vídeo i queda fraccionada en cinc pantalles més petites on s’hi poden veure diferents visions de la mateixa imatge. D’aquesta manera, Palacín vol reflexionar sobre la crisi de l’estatut de la imatge i sobre el canvi a la relació entre imatge i realitat.

Durant la inauguració del pavelló catalano-balear, que es pot visitar fins al 30 d’octubre, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar que l’art català “ha estat sempre present a la Biennal des de finals del segle XIX”, però que ara, amb la consolidació del pavelló català i balear, “s’ha produït un salt d’escala: és la presència més sòlidament democràtica, escollida per un jurat a través d’un concurs, de l’art català”.

Mascarell també va manifestar que “la presència de la realitat cultural de Catalunya a Venècia es també diàleg i aprenentatge i és positiu que es participi a cites com la Biennal amb la intenció de configurar una mena de cultura tranversal. Sabem que no hi ha una manera d’afrontar la realitat que no sigui obrint portes i dialogant amb el nostre entorn”.

Per la seva part, el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, va mostrar-se especialment satisfet de “fer allò que volíem fer, que és presentar-nos a Venècia amb la lògica de Venècia, fet al que contribueix la nostra col·laboració amb SaLE, una entitat cultural veneciana, que ja té el seu lloc a la vida cultural i associativa de la ciutat i que ens permet desembarcar a la Biennal de la mà d’un dels actors culturals destacats a Venècia”.

Villatoro també va destacar que “aquest és el pavelló de Catalunya i les Illes Balears, i hi presentem un projecte individual, perquè són les persones qui creen. Però la creació individual es produeix sempre damunt una matriu cultural i tradicional. Per tant, si els agrada aquest pavelló, interessin-se per la tradició cultural en la qual s’emmarca”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram