Joan Escrivà Avinyó i Joan Escrivà Torres recullen el guardó [foto: Plataforma per la Llengua].

La revista infantil valenciana Camacuc ha guanyat l’onzena edició del Premi Martí Gasull i Roig atorgat per Plataforma per la Llengua en reconeixement a l’exemplaritat en la tasca de defensa i promoció de la llengua catalana.

L’acte de lliurament va tenir lloc dilluns al vespre al Teatre Poliorama de Barcelona. Camacuc es va imposar a les altres dues finalistes, la companyia teatral Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent de Palma, en una votació popular en què van participar gairebé 4.000 persones.

“Continuarem endavant malgrat els intents de censura”, va reivindicar Joan Escrivà Avinyó, director de Camacuc, en referència a les amenaces que suposen les administracions valencianes governades per PP i Vox. En la recollida del premi va estar acompanyat del seu pare, Joan Escrivà Torres, codirector de la capçalera.

En el seu parlament, Escrivà Avinyó va defensar que “en català es poden fer productes magnífics”, i que amb productes com Camacucmolts xiquets es poden acostar a la llengua”. En aquest sentit, va apuntar que “quan veus que els xiquets t’acaben coneixent, t’adones que la revista és una eina efectiva per promoure el català i la lectura”.

Distincions per a Joan Vall Clara i Cèlia Espanya

En la gala també es va lliurar el Premi Especial del Jurat a l’editor i periodista Joan Vall Clara, i el Premi a la Innovació a la creadora de continguts Cèlia Espanya, ambdós anunciats amb anterioritat.

Joan Vall Clara va dir que entén el guardó “com una distinció en reconeixement als projectes col·lectius” en què ell ha participat, i va defensar que “el periodisme i la llengua són estructures d’estat”. L’editor i director d’El Punt Avui es va felicitar per la “certa bona feina” feta al Principat, però va alertar que el mitjà té “una gran causa pendent, que no donem per perduda: els Països Catalans”. En aquest sentit, va avançar que volen batallar aquesta causa, i que ho faran “al món digital”.

Per la seva part, Cèlia Espanya va assenyalar que fent contingut en català a les xarxes socials “pots arribar a milers de persones gratuïtament” i que ella ho ha aprofitat per “fer pedagogia de la llengua catalana i del dialecte ebrenc”. En la seva intervenció va apuntar “que no cal ser sempre explícitament reivindicatius”, i va apostar perquè es facin “vídeos més informals i divertits”. “Aquí també hi ha una defensa implícita de la llengua: simplement utilitzant-la”, va reblar.

El Premi Martí Gasull reconeix la trajectòria de Joan Vall Clara
Cèlia Espanya rebrà el Premi a la Innovació dels Premis Martí Gasull
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram