L’any 2015, Calella agafarà el relleu de Barcelona i serà l’encarregada d’exercir de Capital de la Sardana. L’anunci es va fer el passat dissabte a Arenys de Munt, primera població que exerceix la capitalitat del món sardanístic, projecte impulsat per les tres entitats sardanistes més importants (la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular) i que substitueix el Ciutat Pubilla de la Sardana.

L’elecció de Calella es va fer pública durant el lliurament de la segona edició dels Premis Capital de la Sardana, en el transcurs dels quals també es va presentar la capitalitat de Barcelona per al 2014, que tindrà lloc en el marc del Tricentenari.

Guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2013

Els guardons reconeixen la feina de persones i entitats que han treballat en favor de la sardana i la dansa catalana i s’atorguen en dues categories: les Medalles al Mèrit i els Premis de la Sardana. Els guanyadors de la segona edició, són:

  • Medalla al Mèrit Sardanista: Jordi Fort i Font, per la seva tasca en favor de la sardana com a membre del Foment de la Sardana de Cornellà; fundador i directiu dels Amics de la Sardana de Cornellà, creador i conductor durant més de 30 anys del programa Nostra Dansa a Ràdio Cornellà, i pel seu treball d’ensenyament de sardanes als afiliats a l’ONCE.
  • Medalla al Mèrit Musical: Francesc Cassú i Jordi, per la seva aportació a la música per a cobla com a director de la Principal de La Bisbal; com a compositor de nombroses sardanes i obres per a cobla i per a altres formacions, i per la tasca pedagògica desenvolupada des del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Maria Rosa Alonso i Solanes, per la seva tasca a l’Esbart Català de Dansaires com a dansaire i en càrrecs directius; per la seva activitat divulgadora en àmbits diversos de la dansa catalana, i també com a compositora de sardanes.
  • Premi la dedicació: Antonieta Tella, per la seva activitat durant més de 40 anys com a dansaire i creadora de noves colles; per la seva tasca en la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, en els cursos del Pla Saltem i Ballem, i com a impulsora del programa de sardanes Introit a ràdio Sió Agramunt.
  • Premi a la continuïtat: A quatre entitats pel seu llarg recorregut històric: la Cobla La Principal de la Bisbal pels seus 125 anys; la Cobla La Selvatana, pels seus 100 anys; l’agrupació sardanista ASERT, de Terrassa, pels seus 50 anys, i la Colla Sol Ixent, de Vilanova de Bellpuig, pels seus 50 anys.
  • Premi als mitjans audiovisuals: Nació La Flama, del Grup Nació Digital, per “convertir-se en un mitjà d’informació sardanista i de la cultura tradicional catalana que permet integrar les activitats tradicionals destacades dins del corpus informatiu diari, així com per estimular el debat sobre aquestes expressions culturals per mitjà dels bitllets d’opinió dels seus col·laboradors”.
  • Premi a la promoció i difusió: Berta Bachs, pel seu projecte de disseny i comercialització de la baralla de cartes catalanes, en què un dels seus colls és la sardana, i el grup de música Macedònia, pel seu senzill Ballen, de temàtica sardanista, perquè “permet fer arribar als joves el món de la sardana i les colles de competició”.
  • Premi a les iniciatives renovadores: Eva Martínez i Carrasco, pel projecte SardaTIC, una iniciativa que vol donar a conèixer la sardana i la cobla als alumnes d’Educació Primària a través de les noves tecnologies i la interacció mútua; i el projecte Revesses.cat, per aprofitar les noves tecnologies per organitzar un curs d’ensenyament de sardanes revesses telemàticament, i per l’organització del primer Campionat Virtual de Sardanes Revesses.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram