El centre de creació Ca l’Estruch de Sabadell va inaugurar el passat dissabte una gran carpa de circ de 12,40 metres d’alçada, 28 de diàmetre i 615 metres quadrats ubicada al seu pati. La Vela té una capacitat per a 400 espectadors i comptarà amb una programació estable. Amb la seva posada en marxa (coincidint amb el Dia Mundial del Circ), el centre vol potenciar les activitats circenses en els àmbits de creació, exhibició, formació i integració social.

L’obertura al públic ha arribat amb cert retard, ja que la inversió de 110.000 euros que es va haver de fer (dels quals 90.000 aportats per la Generalitat) no cobria tots els elements necessaris per poder oferir espectacles.

Anteriorment, la carpa estava a Vilanova i la Geltrú, però portava en desús des del maig de 2011. El Departament de Cultura va adjudicar La Vela a Ca l’Estruch el gener de 2014 mitjançant un concurs públic.

“La Vela culmina un projecte de 20 anys de Ca L’Estruch, com a model de dinamitzador social i cultural en una ciutat mitjana com és Sabadell”, destacava fa deu dies la regidora de Cultura, Montserrat Chacón, durant la presentació. “És un equipament estratègic per a la ciutat perquè li permet convertir la cultura en una eina de transformació personal i social, amb projectes d’inclusió social, formació i espais de creació i de treball. L’Estruch és una aposta de futur per la ciutat i, ara amb La Vela, ens ajudarà a donar projecció nacional i internacional a Sabadell”, reblava.

Creació, formació, exhibició i integració social

El projecte de La Vela és integral i transversal, i s’hi treballarà el circ a diferents nivells: des de les residències de creació que ja funcionen (83 des de l’any 2008) i doten les companyies d’un espai equipat per aixecar els seus espectacles, fins a l’exhibició de circ amb una programació regular.

A més, Ca l’Estruch seguirà realitzant dues convocatòries anuals per a projectes de creació de circ, que passaran a realitzar-se a La Vela (les d’enguany ja han estat convocades).

La implantació del nou equipament també permetrà l’organització d’activitats de formació, tant adreçades a professionals com a nens i joves. A més, es vol aprofitar la presència de companyies a l’Estruch per facilitar l’accés a estudiants als assajos oberts que tinguin lloc a La Vela.

Finalment, es vol tenir molt en compte el paper socialment integrador del circ, per ajudar a integrar col·lectius en risc d’exclusió social, establir lligams amb el teixit associatiu del barri i contribuir a desenvolupar la creació artística.

Història de La Vela

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va endegar el projecte de La Vela el 2004, i quatre anys més tard va ser inclòs en el Pla Integral de Circ com una de les accions prioritàries a desenvolupar. El 2008 i el 2009, el Departament hi va destinar 653.000 euros, mentre que el consistori en va aportar 257.000 entre els anys 2009 i 2010.

El maig del 2011, però, l’activitat es va aturar perquè Vilanova no podia assumir-ne les despeses, i 14 mesos més tard la infraestructura es va desmuntar i desar en un magatzem de l’Ajuntament perquè no es fes malbé (i pel cost de manteniment, d’uns 95.000 euros anuals).

Malgrat el maig del 2012 s’havia acordat amb la Generalitat que La Vela s’instal·laria en una altra població, al cap d’un any el CoNCA va instar a reactivar amb “urgència” el projecte davant la paràlisi que patia. Dies més tard, l’Ajuntament acordava cedir gratuïtament la infraestructura a la Generalitat.

Finalment, el setembre de 2013, el Departament de Cultura va endegar el concurs que va finalitzar amb l’adjudicació del projecte a Ca l’Estruch de Sabadell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram