El director artístic del Teatre Romea de Barcelona, Borja Sitjà deixarà el càrrec per substituir Domènec Reixach al capdavant del Teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà, a partir de l’1 de juny. El consell d’administració va aprovar per unanimitat el seu nomenament el passat 2 de desembre després d’imposar-se en el concurs públic obert per suplir la vacant de Reixach, qui al juliol va anunciar que no continuaria dirigint el teatre nord-català.
“Torno a allò públic, a la cultura pública, al teatre públic de veritat, amb recursos suficients perquè l’art no sigui només un element d’exhibició política efímer i trencadís, o una manera de guanyar-se la vida , sinó excel·lència i educació al servei del ciutadà i una arma d’integració i cohesió social”, assenyalava dilluns al seu perfil de Facebook.
Borja Sitjà torna a França “per seguir fent l’únic que realment sé i m’agrada fer: posar una institució cultural al servei dels ciutadans que la paguen fent possible els somnis d’artistes que admiro, i molt sovint vull, perquè crec que això és tan necessari i profitós com la Seguretat Social, però més emocionant”, afirmava.
Abans de marxar, Sitjà deixarà enllestida la propera temporada del Teatre Romea, que per substituir-lo buscarà un perfil similar procedent de la gestió cultural, el nom del qual es farà públic abans d’acabar l’actual temporada.
Objectius ambiciosos
Segons Jean-Paul Alduy, president del consell d’administració del Théâtre de l’Archipel, el projecte del nou director és una continuació del treball de Domènec Reixach, de qui destaca que, en quatre anys (va obrir l’octubre de 2011), ha situat l’equipament al capdamunt de les arts escèniques franceses.
Sobre Sitjà, l’exalcalde de Perpinyà afirma que arribarà al juny amb objectius ambiciosos. “Té moltes idees concretes i desitja que arribem als 2.200 abonats i a una assistència de 100.000 persones”, assegurava la setmana passada.
Borja Sitjà es va incorporar a Focus el desembre de 2010 com a director general de projectes internacionals. El 2013, dins del grup, va assumir la direcció del Barcelona Internacional Teatre (BIT) i de la sala Villarroel, i un any després va ser nomenat director del Teatre Romea.
Anteriorment, Sitjà havia estat director artístic de l’Odéon-Théâtre de París (1996-2000), director del Festival Grec (2000-2006), i director de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull (2006-2010).