L’Ajuntament de Barcelona ha revisat els procediments i els criteris de l’actual normativa per tal de permetre la música en viu amplificada en espais amb llicència de bars, restaurants i cafeteries, sempre que es garanteixin els aspectes de seguretat i aïllament acústic.

Aquesta és una mesura àmpliament reclamada pel sector des de fa dècades, demanda s’havia avivat amb l’arribada al Govern d’Ada Colau i arran de casos sonats recents, com el de la sala Heliogàbal, que al gener va decidir suspendre la programació de concerts davant les multes a què l’estava sotmetent la Guàrdia Urbana.

Concerts fins a les 23 h en zones saturades

El nou marc legal no haurà de passar pel plenari i s’implementarà de forma imminent. En cas d’un establiment amb un habitatge adjacent, el text permetrà un volum màxim de 30 decibels al dormitori entre les 7 i les 23 h, i de 25 dB al dormitori de 23 a 7 h. En un local sense veïns, el màxim serà de 45 i 40 dB respectivament.

La nova normativa també busca conciliar la música en viu amb el descans dels ciutadans, l’entorn urbà, el medi ambient i el civisme. Per això, s’estableix en zones d’especial saturació de locals en determinats punts als districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Eixample i Sants-Montjuïc, una “franja d’horaris responsable” per la qual només es permet la música en viu fins a les 23 h.

L’Ajuntament de Barcelona destaca que aquesta modificació “suposa un reconeixement” per a aquells espais que fins ara, no disposant de llicència específica de bar musical, sala de concerts o sala de ball/discoteca, no podien desenvolupar legalment aquest tipus d’activitats.

Ajuts als locals i mesures d’acompanyament

Paral·lelament, la línia de subvenció destinada a sales de concerts s’ampliarà a bars, restaurants i cafeteries que programin música en viu de manera estable, i la seva dotació creixerà fins als 400.000 euros. L’objecte dels ajuts serà la realització d’estudis d’impacte acústic i, en el cas que sigui necessari, realitzar obres d’insonorització i implantar limitadors de so (quan sigui tècnicament possible).

A més, l’Ajuntament treballa en una línia de foment a la música en viu i de petit format. Una de les mesures és la creació d’una taula de mediació amb presència de membres dels àmbits de Cultura, Urbanisme i Ecologia Urbana, Districtes, Guàrdia Urbana, entitats i associacions del sector musical, i representants dels espais veïnals de la ciutat, entre d’altres. La taula es presenta com un espai des d’on vetllar pel bon funcionament i les bones pràctiques de totes les parts involucrades.

Una altra mesura és l’Espai de música viva, una categoria impulsada per l’ICUB que busca reconèixer públicament la tasca cultural dels locals amb programació de concerts i establir un espai de contacte que permeti generar estratègies conjuntes que fomentin la seva projecció a la ciutat. Els valors i estratègies que es projectin a partir d’aquesta categoria es plantejaran a partir d’una taula de treball transversal en la qual participin entitats i associacions vinculades a aquest àmbit junt amb diferents departaments de l’Ajuntament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram