La Capital de la Sardana és un nou projecte impulsat per les tres entitats sardanistes més importants (la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular), que cada any vol convertir una població del país en un punt de trobada de la sardana i la dansa catalana en particular, però també de la societat en general. Emmarcada en els actes del 300 anys del 1714, Barcelona serà la Capital de la Sardana el 2014.

L’anunci es va fer el passat divendres, durant el lliurament de la primera edició dels Premis Capital de la Sardana, en el transcurs dels quals també es va presentar la capitalitat d’Arenys de Munt per al 2013, la primera població que exercirà aquesta distinció que substitueix el Ciutat Pubilla de la Sardana. Aquest és el primer projecte en què les tres entitats treballen plegades en el marc d’un procés de col·laboració mutu.

El projecte de la capitalitat pretén unir la festa, la tradició i el vessant crític i cultural del món de la sardana i de la dansa catalana. Així, la Capital de la Sardana comptarà amb una programació continuada durant tot un any, i proposarà diversos grans esdeveniments per a fer participar el públic sardanista i no sardanista.

A més, es preveu que la iniciativa pugui esdevenir un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic i una oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció del municipi que aculli aquest esdeveniment.

Guanyadors dels Premis Capital de la Sardana

Per la seva part, els nous guardons sardanístics volen reconèixer la feina de persones i entitats que han treballat en favor de la sardana i la dansa catalana i s’atorguen en dues categories: les Medalles al Mèrit i els Premis de la Sardana. Els guanyadors de la primera edició, són:

  • Medalla al Mèrit Sardanista: la periodista badalonina Pilar Rahola i Martínez, “per la seva tasca de reivindicació i al·lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col·laboracions a mitjans de comunicació”.
  • Medalla al Mèrit Musical: Marcel Sabaté i Reixach, de Tortellà, “per la seva implicació en el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla” com a instrumentista de flabiol i tamborí; director de cobla i orquestra; compositor i arranjador, i com a professor a l’ESMUC i el Conservatori de música Isaac Albéniz de Girona.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Josep Giménez i Pinyol, de Reus, “per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana”.
  • Premi a la dedicació: Alfred Abad i Gascó, de Tarragona, “per la seva especial vinculació i dedicació” des de fa més de 30 anys amb l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d’una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla.
  • Premi a la continuïtat: als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als aplecs de sardanes de La Bisbal d’Empordà, d’Olot i Sabadell, per la seva 50a edició, i a l’Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys.
  • Premi als mitjans audiovisuals: Zeba Produccions i a Amunt Produccions per l’edició i difusió del documental La sardana, dansa nacional de Catalunya?, estrenat a la Fira de Manresa i que es va veure a través del canal 33 el proppassat 23 d’abril. I a 8tv, per la promoció que fa de la sardana i la música de cobla amb l’emissió cada matí de l’espai 8 de 8.
  • Premi a la promoció i difusió: el Club Super 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevins i infantils d’arreu de Catalunya i els tallers d’ensenyament de sardanes que s’hi desenvolupen. I l’ONCE, per l’edició del disc Onze sardanes per a l’ONCE i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents sota el mestratge d’en Jordi Fort.
  • Premi a les iniciatives renovadores: l’Auditori de Barcelona, per la programació de la primera temporada de música per a cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col·laborant amb artistes d’altres camps musicals.
  • Premi a estudis i foment de l’estudi: el recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana, editat per la Universitat de Lleida, segons un projecte del Grup Sardanista Montserrat d’aquella localitat.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram