L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un pla de festivals musicals al Parc del Fòrum per al període 2026-2028, el qual entre d’altres busca millorar la convivència amb els barris més propers i donar resposta a les reivindicacions veïnals.
En el trienni esmentat, els festivals s’adjudicaran per licitació, obrint el ventall de promotors que podran presentar candidatura per organitzar un esdeveniment al Fòrum.
En tot cas, això no implicarà un increment de l’activitat, ja que es mantindrà com ara amb un màxim de 15 dies amb activitat musical en horari cultural i 15 dies amb concerts més enllà de les 23 h. Això sí, els divendres es limitaran els concerts fins a la 1 de la matinada.
A més, des de l’Ajuntament i BSM (l’empresa municipal que gestiona el Parc del Fòrum) es procurarà espaiar de forma progressiva la programació, especialment en temporada alta (primavera i estiu), i evitar caps de setmana consecutius amb activitat musical.
Cruïlla i Primavera, les excepcions
D’aquesta regulació en queden fora els festivals Cruïlla i Primavera Sound, que segueixen uns “processos regulats independents, amb criteris de ciutat”, i que tenen contracte en vigor fins al 2026. Un cop vencin, encara no s’ha decidit si hauran de presentar-se a la licitació, com la resta.
Per triar els festivals que es presentin a concurs, es tindran en compte la sostenibilitat de l’activitat musical, la qualitat de la proposta, l’arrelament a Barcelona de les empreses licitadores, i el compromís i la complicitat amb grups locals de la ciutat o del país.
Obligacions per a les promotores
Les noves licitacions obligaran els promotors musicals a incorporar una sèrie de mesures. Així, hauran d’incloure estudis acústics i mesures sobre el soroll del públic en els itineraris des del Parc del Fòrum fins als punts de servei públic i amb alta concentració de persones.
També es demanarà un pla específic de protecció de la seguretat des de la perspectiva de gènere (punt lila, itineraris segurs en horari nocturn, etc.), un pla de mesures sostenibles (com ara la utilització de gots i plats de materials respectuosos amb el medi ambient) i un pla de retorn social al barri (per exemple, amb voluntariat o contractació d’auxiliars o mesures d’inserció laboral per a joves o persones en risc d’exclusió social).
Les empreses promotores també tindran l’obligatorietat d’integrar-se en reunions de treball amb les associacions i representants veïnals, i hauran de pagar taxes específiques per serveis municipals extraordinaris de la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, o la neteja, entre d’altres.
Els promotors d’esdeveniments musicals fa temps que han de presentar un projecte d’impacte acústic amb una simulació sobre els nivells d’immissió rebuts en els edificis més propers. A més, han d’orientar els escenaris seguint la normativa per causar el menor impacte acústic a l’entorn; instal·lar limitadors acústics homologats, i presentar un informe posterior a l’esdeveniment amb els nivells enregistrats.