L’Ajuntament de Barcelona va reparar un “greuge històric” aquest dimarts amb el lliurament de la Medalla de la Ciutat al filòleg Pompeu Fabra. Un reconeixement que el consistori va aprovar l’any 1938, però que no es va arribar a lliurar mai per l’inici de la Guerra Civil i l’exili forçat de Fabra a Prada de Conflent, on va morir el 1948.

“Ha arribat l’hora que la ciutat faci justícia i completi allò que la dictadura va interrompre”, va dir el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, encarregat de lliurar la distinció al net del lingüista, Peio Rahola Fabra.

Per la singularitat de l’acte, l’Ajuntament va encarregar de manera excepcional una medalla que reprodueix el disseny fet per l’escultor Enric Casanovas i que és la mateixa que es va lliurar als guardonats als anys 30.

En l’acte van intervenir el filòleg expert en l’obra de Pompeu Fabra, Jordi Mir; la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, que ha fet la glossa del guardonat, i el president de l’IEC, Joandomènec Ros. L’actriu Mercè Arànega va llegir un text escrit per Pompeu Fabra de la sèrie Converses filològiques, publicat al diari La Publicidad el 3 de desembre de 1919 i un poema que Pere Quart va dedicar al filòleg l’any 1968.