Els consellers de Cultura Ruth Mateu, Santi Vila i Vicent Marzà han acordat la Declaració de Palma, per la qual els governs de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià es comprometen a “enfortir lligams històrics i culturals i la col·laboració pel benefici comú dels tres territoris”. L’històric acord s’ha segellat aquest dilluns en una trobada celebrada al Museu de Mallorca.

El document destaca la necessitat de consolidar un mercat cultural comú, entre d’altres per facilitar la circulació i la implantació pels tres territoris dels projectes dels creadors i les indústries culturals, i així garantir la seva viabilitat, a més de fomentar l’ampliació i l’interès dels públics. L’objectiu és crear “un teixit cultural sòlid dins els àmbits creatiu i empresarial”.

“Hem d’aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns, tant a dins com defora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d’obrir-nos al món”, ha defensat la consellera Ruth Mateu després de la reunió. “Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”, ha remarcat citant Joan Fuster.

Per la seva part, Santi Vila ha destacat que la Declaració de Palma és una “oportunitat per definir com ens interrelacionem culturalment”. A més, ha posat en valor la “necessitat d’intensificar els vincles” entre els tres territoris, i ha apostat per seguir potenciant l’Institut Ramon Llull com a “eina per internacionalitzar” els respectius autors i creadors.

“Aquest acord és un pas més per potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, la primera pedra per construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural”, ha manifestat Vicent Marzà. “Estic segur que aquesta acció repercutirà en positiu als nostres sectors culturals tant pel que fa a l’ampliació de circuïts de programació com al rendiment econòmic de les propostes creatives”, ha afegit.

La Declaració de Palma estableix sis àmbits d’actuació, els quals estaran vehiculats mitjançant grups de treball amb representants de les tres administracions :

Música, arts visuals i arts escèniques – S’establiran criteris de participació conjunta a fires i festivals; s’impulsarà la creació de circuits per compartir exposicions, i es crearà un catàleg de música en viu.

Literatura – Es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d’intercanvi d’autors.

Política lingüística – S’impulsaran i coordinaran els recursos públics per treballar cap a una versió comuna de les traduccions de la legislació estatal i altres textos de caràcter legal i administratiu; es coordinaran les polítiques de foment de la llengua en diferents àmbits, i s’impulsaran iniciatives comunes envers les polítiques estatals lesives per a la llengua compartida.

Cultura popular i tradicional – Es treballarà conjuntament en la incorporació de continguts en repositoris digitals i en el reforç de la xarxa de centres, instituts d’estudis i associacions de recerca local i comarcal, i es coordinarà la gestió d’ajudes a la recerca i l’edició.

Patrimoni – Es desenvoluparà el thesaurus d’inventari i documentació del patrimoni cultural; s’impulsaran rutes i itineraris culturals conjunts, i s’articularan itineràncies i/o coproduccions d’exposicions temporals entre els principals museus i centres.

Biblioteques – S’impulsarà la coordinació del catàleg de préstec digital de llibres compartit; es desenvoluparà el catàleg comú d’escriptors a les biblioteques; s’impulsarà un pla de formació dels professionals de biblioteques, així com estratègies de coordinació de biblioteques públiques i universitàries, i es fomentarà el préstec bibliotecari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram