Diverses entitats de músics calculen que, fins al juny, les pèrdues d’ingressos provinents de les actuacions en viu dels professionals contractats a través de cooperatives o empreses de facturació ascendiran aproximadament a 8 milions d’euros, xifra a la qual caldria sumar la facturació dels autònoms. Així ho indiquen en un comunicat onze associacions de músics professionals, entre les quals cinc que són membres de l’Acadèmia Catalana de la Música.

Pel que fa a la recaptació i repartiment de drets d’autor i artista, es preveu una caiguda concorde a les conseqüències de l’estat d’alarma pel coronavirus, “molt més acusada” en els drets derivats de l’ús de música en concerts, festivals, discoteques, balls amb orquestres, restauració, bars, etc.

Les associacions assumeixen que, per al sector de la música, la recuperació no arribarà amb la fi de la quarantena ni de les mesures restrictives que s’imposin posteriorment, sinó amb la recuperació global de l’economia. Per tant, consideren “vital” per a la seva supervivència “aplicar mesures de suport econòmic i protecció social durant aquest període”. En aquest sentit, remarquen que els músics amb contractes per obra i servei o actuacions que no es realitzaran estan exclosos de les mesures econòmiques aprovades.

“La situació actual i la falta d’una regulació deixa en evidència l’absoluta desprotecció i precarietat de la nostra professió”, assenyalen les onze entitats. “Una vegada passi la primera fase d’emergència, ha arribat el moment definitiu d’impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal mitjançant la Plataforma Estatal per la Música (PLAM) sota l’esperit de l’Estatut de l’Artista aprovat pel Congrés dels Diputats”, reblen.

Signen el comunicat l’Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT), Músiques en Viu Galícia (MAV), Associació Professionals de la Música de les Illes Canàries (PROMUSIC), Associació de Músics d’Euskal Herria (MUSIKARI), Associació de Músics de Jazz d’Andalusia (ANDAJAZZ PRO), Autors de Música Associats (AMA), Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC), Associació de Músics de Tarragona (AMT), Societat de Blues de Barcelona (SBB) i Federació Estatal de Músics de Jazz i Músiques Improvisades (FMJAZZ).