Participants en la primera Residència de Guions (foto: Acadèmia del Cinema Català).

L’Acadèmia del Cinema Català inaugura al novembre la Residència de Guions, dirigida per la cineasta Carla Simón. Es tracta d’una incubadora de talent per a l’escriptura llargmetratges de ficció, la primera d’aquestes característiques al país, que compta amb el suport de Guionistes Associats de Catalunya.

En aquesta primera edició s’han seleccionat vuit projectes: Sants, de Mikel Gurrea; Vi la noche que nunca se acaba, d’Helena Santin; Blau gelat pitufo, de Laia Soler; Beba, d’Adriana Fuertes i Arántzazu Ruiz; Entre la pedra i el martell, d’Àlex Lora i Yousra Touri; Els homes i els dies, d’Arnau Vilaró; Dasha, de Nataliya Kolesova, i Estrany riu, de Jaume Claret.

De l’escriptura a la internacionalització

La Residència de Guions ofereix als residents un programa d’acompanyament integral de nou mesos, durant els quals rebran un assessorament personalitzat, formacions impartides per guionistes i cineastes, i trobades amb televisions i plataformes, així com una retribució mensual de 1.400 euros. El programa s’ubicarà a l’Espai Joan Brossa i el Centre de Recerca del Museu Picasso, i també inclourà dos retirs a la Faberllull d’Olot.

Des de la seva fase inicial, els guions seleccionats entraran en contacte amb productores, professionals de tota la cadena de valor del cinema, broadcasters i festivals, perquè aportin noves perspectives a l’escriptura, i amb els quals es promourà el coneixement dels projectes i s’afavoriran aliances posteriors que permetin fer-los realitat. En la fase final del programa, es donaran les eines a les propostes seleccionades per definir una estratègia de venda a mercats i de recorregut posterior en altres laboratoris o festivals.

La Residència compta amb un programa de mentories i tallers amb professionals com Alberto Marini, Alfonso Amador, Natalia Cabral, Milagros Mumenthaler, Neus Rodríguez, Ana Sanz-Magallón, Jonás Trueba, Valentina Viso, Neus Ballús, Clara Roquet, Celia Rico, Carlos Marques-Marcet, Valérie Delpierre, Tono Folguera o Almudena Monzú, entre d’altres.

La iniciativa també permetrà articular ajuts directes a l’escriptura de ficció cinematogràfica, fins ara canalitzats exclusivament a través de les empreses productores, i compta amb finançament dels fons Next Generation EU.

L’origen de la Residència de Guions, que vol enfortir progressivament el teixit audiovisual català, es troba en la preocupació de l’Acadèmia per la pèrdua de musculatura de la indústria catalana, que en una dècada ha passat d’una quota de producció del 48% en el conjunt de l’Estat al 30%.

L’objectiu és reforçar l’aposta que fan entitats professionals i festivals catalans per afavorir la maduració i cristal·lització de projectes de llargmetratges cinematogràfics, amb un programa estable, de llarga durada i amb cobertura econòmica, que permeti l’impuls necessari per poder dur-los a terme.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram