El Palau de la Generalitat va ser escenari aquest dilluns al vespre de l’acte inaugural l’Any Llull, amb motiu del setè centenari de la mort del filòsof, erudit i literat, que s’allargarà fins a novembre de 2016. La commemoració té com a objectiu divulgar la vida i l’obra de Ramon Llull en tots els seus vessants, per a la qual cosa s’han programat diverses conferències, exposicions, concerts i projectes editorials, acadèmics i educatius, entre d’altres.
“Els set segles de Ramon Llull demostren fins a quin punt les nostres arrels són fondes, fins a quin punt la nostra cultura i la nostra llengua no són una improvisació ni una invenció, no són cap producte ni subproducte constitucional ni legal, sinó que formen part de l’esperit i l’ànima de la nació catalana”, va assenyalar el president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva intervenció.
“Ramon Llull és una figura fundacional des del punt de vista de la nostra cultura i la nostra llengua”, va afegir Mas, qui malgrat lamentar que “no ha tingut el reconeixement que mereixia a casa nostra”, va destacar que la commemoració servirà perquè “la gent obri els ulls al que representa encara avui des del punt de vista de seguiment i projecció internacional”.
Per la seva part, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, va destacar que, en aquests temps d’incertesa i de xoc entre cultures, el pluralisme de Ramon Llull “hauria de ser un referent” per incidir en què el pensador i filòsof va ser un home que va “construir ponts d’entesa i de respecte”. A més, va remarcar que Llull va ser “pioner en l’ús del català com a vehicle total de comunicació cultural”.
La presència d’Armengol en l’acte va ser celebrada per Artur Mas, que va agrair la reincorporació del Govern balear al Consorci de l’Institut Ramon Llull. “El sentit comú s’ha tornat a imposar i ara aquests pobles germans des del punt de vista cultural, refan junts el camí del qual mai s’haurien d’haver separat”, va manifestar. En aquest sentit, el president català va expressar el seu convenciment que la celebració de l’Any Llull servirà per ”refermar tots els lligams entre Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i tots aquells altres territoris de la Mediterrània que formen part des de fa molts i molts anys d’aquest matriu cultural i lingüística”.
Per la seva part, Francina Armengol va assenyalar que ara és el moment de “teixir” amb Catalunya i el País Valencià per “reformar Espanya” perquè esdevingu un Estat “verdaderament federal”, a la qual cosa també va convidar l’Aragó. Així, va encoratjar als tres presidents “dels pobles que parlam i tenim una història i una llengua comunes” a fer un front per reclamar “el canvi que necessita l’espai en què avui vivim”.
Durant l’acte, la professora Michela Pereira, membre de la Società Internazionale per lo Studio del Medievo Latino, de Florència, va pronunciar la conferència Ramon Llull, de l’illa al món. També van intervenir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach. A més, el baríton Joan Pons va interpretar tres poemes de Llull musicats pel compositor Antoni Parera Fons, amb acompanyament de piano de Joana Pons.