El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat acollirà aquest divendres, a les 19 h, l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2012, que serà retransmès en directe pel canal 3/24. La cerimònia, conduïda per l’actriu i directora Rosa Novell, estarà presidida pel president Artur Mas, que estarà acompanyat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del CoNCA, Carles Duarte.

Aquesta és la quarta edició que el CoNCA concedeix aquests guardons, instituïts el 1982 i continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. Enguany, els guardonats són:

Arnau Puig, Premi Nacional de Cultura a la Trajectòria Professional i Artística “per la seva llarga i fructífera trajectòria com a crític d’art, sociòleg i filòsof, fundador de les revistes Algol (1946) i Dau al Set (1948-1956), que ha traslladat a la cultura del nostre país el pensament existencialista viscut a París de primera mà a la Universitat de la Sorbona, entre 1956 i 1961”.

Isaki Lacuesta, en la categoria de Cinema per “una nova manera d’entendre el gènere documental” amb El cuaderno de barro, realitzat el 2011, que mostra la forma de treballar del pintor Miquel Barceló a la seva cabana taller de Mali, i per la “gènesi ritual” de l’acció Paso Doble, representada al poble Gogolí (Mali).

Enric Casasses, en la de Literatura, per haver “contribuït decisivament a renovar i a enriquir el panorama de la lírica catalana contemporània” i per “les seves nombroses propostes escèniques i musicals per revifar la presència social de la poesia”.

Carme Sansa, Premi Nacional de Cultura en Teatre per la seva “llarga trajectòria com a actriu de teatre, televisió i cinema”, i per haver “practicat amb una professionalitat exemplar i d’una manera brillant i persistent diversos gèneres i disciplines”.

Pere Camps, en la modalitat de Música per “la creació i direcció del Festival Barnasants, creat l’any 1996, que ha esdevingut un festival de referència en la cançó d’autor i per la seva implicació en la creació d’una futura xarxa europea de festivals d’aquesta categoria”.

La Porta, l’Associació de Dansa Independent de Barcelona, “per la seva tasca admirable a l’entorn de la dansa i la creació contemporània des de la seva creació el 1992, i perquè ha contribuït a activar el sector des d’una posició radicalment independent i ha donat visibilitat a importants i reconeguts artistes nacionals i internacionals no sempre prou presents a les programacions regulars”.

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, premiada en la modalitat de Circ “pel seu bon criteri i rigor professional des que va ser creada el 1996, per l’encertada optimització de recursos, per la seva qualitat artística i per l’impacte territorial i la popularitat que ha assolit”.

Àngels Ribé, en Arts Visuals, “per la seva destacada contribució a l’art conceptual català dels anys 70, amb una dilatada trajectòria transcorreguda entre Nova York i Barcelona, que ha presentat amb gran èxit al MACBA a l’exposició En el laberint”.

Franc Aleu, Premi Nacional de Cultura en Audiovisual per “l’excel·lència de la seva videografia escènica i efectes visuals en obres de teatre i òperes des de la seva productora Urano”.

Carme Solé Vendrell, en la categoria de Còmic, “per la seva contribució al camp de la il·lustració del llibre infantil amb una dilatada trajectòria que inicià el 1968, per la qual ha estat distingida amb nombrosos reconeixements internacionals”.

Jaume Ayats, en la modalitat de Cultura Popular, “pel rigor i l’excel·lència del seu treball en la recerca i divulgació de la música popular”.

Òmnium Cultural, en la de Projecció Social de la Llengua Catalana, per haver “treballat tenaçment al llarg d’aquests darrers 50 anys arreu del territori amb l’objectiu de defensar, consolidar i promoure la llengua i la cultura catalanes com a fonaments de la identitat nacional de Catalunya”.

El Museu Etnogràfic de Ripoll, Premi Nacional de Cultura en la modalitat de Patrimoni Cultural, per ser “un dels equipaments culturals més rellevants i renovadors de l’etnografia a Catalunya”.

Enric Satué, distingit en la categoria de Disseny per “la seva contribució a la creació en l’àmbit del disseny gràfic i per la seva aportació fonamental a la reflexió sobre l’entorn de la praxi professional i la cultura de la imatge”.

Valentí Fuster, en la de Pensament i Cultura Científica, “per les seves aportacions a la biomedicina en el camp cardiovascular i la seva incansable lluita per la conscienciació social per a la millora de la salut, mitjançant la prevenció de les malalties del cos”.

I finalment, Josep Bunyesc, Premi Nacional en Arquitectura i Espai Públic, “pel seu esperit emprenedor i innovador en construccions sostenibles, amb projectes d’arquitectura domèstica adequada a les condicions climatològiques, que li han valgut reconeixements internacionals”.

Enguany el jurat estava format per Sam Abrams, poeta, traductor i crític literari; Xavier Albertí, director teatral, músic i compositor; Bet Miralta, acròbata, cofundadora d’Escarlata Circus i Premi Nacional de Circ 2007;Lluís Bonet Mojica, crític de cinematografia a LaVanguardia; David Castillo, escriptor i crític literari, director del suplement Cultura d’El Punt Avui; Josep Bracons, historiador i conservador al Museu d’Història de Barcelona; Beth Galí, arquitecte i dissenyadora, directora de BB+GG Arquitectes; Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró;Assumpció Maresma, periodista, editora del diari Vilaweb i Premi Nacional de Periodisme 2004; Àngels Margarit, ballarina, coreògrafa i pedagoga, i Premi Nacional de Dansa 1999; Bienve Moya, investigador en cultura immaterial, membre del Consell de la Cultura Popular i Tradicional, i Premi Nacional de Cultura Popular 2009; Ramon Muntaner, director de la SGAE a la Zona Mediterrània; Roser Ros, directora de Tantàgora Serveis Culturals i Premi Nacional de Cultura Popular 2010, i Jorge Wagensberg, director científic de l’Obra Social de “la Caixa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram