El plenari del Consell Nacional d’Arxius i Gestió Documental ha aprovat el Pla d’Arxius i Gestió Documental – Arxius 2030, el pas previ i imprescindible per tal que el Govern pugui validar el projecte a la tardor.

El Pla es presenta com l’eina amb la qual l’Executiu ha de fer possible que els arxius i els seus professionals puguin adaptar-se al canvi de paradigma resultant de l’avenç tecnològic i les transformacions que aquest provoca jurídicament en els àmbits del patrimoni, l’administració oberta, l’apoderament i l’adquisició de nous drets de la ciutadania.

Amb aquest Pla, el Govern aspira a augmentar la rellevància dels arxius i els seus professionals a les organitzacions públiques i privades i en el conjunt de la societat. Entre les actuacions previstes, destaca el desenvolupament de l’Avantprojecte de la nova llei d’arxius i gestió documental que ha de posar al dia la normativa actual.

80 actuacions fins al 2025

Des de 2018, el Pla s’ha anat desenvolupant en diverses fases i va culminar al juny. En el procés d’elaboració han participat professionals, experts, institucions i associacions de l’àmbit dels arxius i la gestió de documents, tant del sector públic com del privat.

El procés participatiu es va dividir en tres fases: la convocatòria de taules territorials; la convocatòria de taules d’experts per interpretar les dades obtingudes, aprofundir la diagnosi i elaborar propostes per al pla estratègic, i el debat i contrast del Pla d’actuacions 2022-2025, que va finalitzar el mes passat.

Com a resultat, el Departament de Cultura ha elaborat una visió estratègica dels arxius en l’horitzó del 2030 que s’ha de fer realitat a través de dos plans d’actuacions: un primer quadriennal amb vuit eixos estratègics i 80 actuacions (2022-2025) i un segon quinquennal per al període 2026-2030.

En la reunió del Consell celebrada aquest dimarts també s’ha aprovat l’informe sobre la constitució de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes com a secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

El Consell Nacional d’Arxius i Gestió Documental, presidit per la consellera de Cultura, està format per representants professionals dels arxius, la Generalitat, les administracions locals, de l’àmbit de la recerca i les entitats socials i culturals del país. El seu objectiu és aconseguir polítiques arxivístiques de qualitat que contribueixin a millorar la gestió del patrimoni documental català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram