L’escriptora Antònia Vicens i Picornell ha estat distingida amb la 54a edició del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. El jurat ha guardonat Vicens per “la solidesa de la seva obra literària i la innovació en la recerca d’una veu narrativa”, la qual “ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

El veredicte destaca “el seu compromís amb la llengua i el seu activisme, que es veu en l’inconformisme que passa per treballar la veu literària al llarg de la vida, i també en la capacitat de cultivar la llengua en edats tardanes des de diferents gèneres, fet que ha generat una de les trajectòries més sorprenents de la nostra literatura”.

Finalment, el jurat també ha posat en valor “la creació d’una veu en constant experimentació, en la qual es reconeixen les generacions més joves de poetes”.

Vicens és la vuitena dona que aconsegueix el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, de les quals cinc ho han fet en les darreres set edicions.

“Compromís amb les paraules”

En la roda de premsa en què s’ha anunciat la premiada, Antònia Vicens ha assegurat que està “totalment aclaparada” per la distinció, i ha considerat que la lliga “amb un estrany compromís amb les paraules” que tant estima: “Les que m’han donat passió, llibertat i rebel·lia”.

Vicens ha explicat que, fa 60 anys, a l’escola no els ensenyaven a escriure ni a llegir en català. Per això ha volgut agrair la feina feta per Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear amb les seves classes de català, on ella mateixa va assistir com a alumna: “El català ara té el prestigi que li toca i s’ha obert camins, es tradueix molt, però sempre està perseguit o acorralat, obligant-nos a viure en l’aguait de cada batalla, perquè saben que si ens fereixen la llengua, ens sagna l’ànima”, ha dit.

L’escriptora mallorquina ha afirmat que “és un honor estar al costat” de totes les guardonades amb el Premi d’Honor que l’han precedit: Mercè Rodoreda, Teresa Pàmies, Montserrat Abelló, Maria Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó, Marta Pessarrodona i Maria Barbal.

El nou president d’Òmnium, Xavier Antich, ha destacat que Antònia Vicens és una “amant de les paraules, una de les màximes exponents de la potència literària dels Països Catalans, i una dona que ens recorda la importància de la nació completa, l’estima pel territori i el seu paisatge i la lluita pels ideals”.

Antich ha subratllat que actualment l’escriptora mallorquina “és un referent, també per a les generacions més joves, i un valor incontestable de la literatura catalana més lliure i més crítica”.

El lliurament del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, dotat amb 20.000 euros, tindrà lloc la primera quinzena de juny, en un acte d’homenatge al voltant de la figura d’Antònia Vicens, tant pel que fa a l’àmbit artístic com del contingut de la seva obra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram