Algunes de les obres de la col·lecció de Gelonch exposades (foto: Laura Cortés / ACN).

El col·leccionista lleidatà Antoni Gelonch ha fet donació en dipòsit al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal de 994 gravats que ofereixen un recorregut per la història d’aquest art en el món occidental. El dipòsit inclou gravats des del segle XV fins a l’actualitat, i conté exemples de les principals escoles, tècniques i vocabularis, a més d’alguns cartells i llibres d’artista.

La Col·lecció Gelonch Viladegut comprèn obres de 459 autors, entre els quals Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, Marià Fortuny, Auguste Rodin, Ramon Casas, Henri Matisse, Pablo Picasso, Antoni Tàpies, Joan Miró, Andy Warhol o Miquel Barceló.

Es tracta de la donació més important que ha rebut mai el Museu de Lleida. Aquest destaca que el dipòsit permet ampliar la diversitat del fons artístic, a més d’incorporar a l’exposició permanent obres d’alguns dels autors europeus més rellevants i, d’aquesta manera, dotar amb una mirada universal el discurs històric i artístic de la institució.

Una selecció d’una trentena dels gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut s’exposaran al Museu de Lleida fins a finals de setembre. La mostra està dividida en dos grans blocs per entendre l’evolució històrica del gravat. Amb motiu de l’exposició també s’ha fet una publicació que presenta la col·lecció, amb un glossari complet d’autors i tècniques, i que destaca les obres més rellevants.

Antoni Gelonch va iniciar aquesta col·lecció de forma seriosa cap a l’any 2006. Una part ha estat exposada en diverses ocasions, la primera d’elles l’any 2010 al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. Des de llavors algunes de les seves obres han estat presentades o han format part d’exposicions a França, Andorra i, sobretot, Catalunya.

Gelonch és acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i president dels cercles del Museu d’Història de Barcelona i del Museu Frederic Marès, i membre de diverses fundacions i associacions. Els últims anys ha publicat set llibres sobre història i art de caràcter acadèmic i divulgatiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram