El músic, escriptor i cineasta Antón Reixa ha estat escollit nou president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). El gallec, que encapçalava la candidatura Autores Unidos por la Refundación (AUNIR), va guanyar les eleccions del passat 26 d’abril, però sense majoria, ja que només va obtenir 14 dels 39 membres que composen la junta directiva.

Aquest dimarts, en la reunió de la nova junta, Reixa ha obtingut 24 suports, mentre que José Miguel Fernández Sastrón, de De Otra Manera, s’ha quedat amb 11. A banda, hi ha hagut dos vots en blanc i dues absències (de Miguel Ríos i Eva Yerbabuena).

Com a vicepresidents han estat escollits Miguel Hermoso, pel Col·legi Audiovisual; Fermín Cabal, pel Col·legi de Gran Dret, i Teresa Alfonso (Teddysound), pel Col·legi d’Editors.

En les seves primeres declaracions Reixa ha subratllat que vol una SGAE “menys presidencialista i més discreta, amb una junta directiva més participativa”, i també que la presidència “abandoni els personalismes” que hi havia fins ara.

Durant la junta, també ha quedat constituït el consell de direcció, òrgan al qual correspon l’administració permanent i executiva de l’entitat: Carles Alberola i Fermín Cabal (pel Col·legi de Gran Dret); Manuel Aguilar, José Miguel Fernández Sastrón, Javier Losada, Antón Reixa i José Zárate (pel Col·legi de Petit Dret); Julia Altares i Enric Gomà (pel Col·legi d’Obres Audiovisuals); i Carlos Martínez d’M 20, Juan Ignacio Alonso de Sony ATV Music, i Álvaro de Torres de Warner Chappell Music (pel Col·legi d’Editors).

Netejar la SGAE per dins i per fora

Antón Reixa, de 55 anys, té com a repte refundar la SGAE després de l’escàndol dels desviaments de fons que va esquitxar diversos directius de l’entitat, entre ells l’anterior president, Teddy Bautista.

Durant la campanya, Reixa va proclamar que volia recuperar les finalitats fundacionals que haurien de regir l’entitat, posant en valor i recuperant la confiança d’autors i usuaris, i fent una aposta per la territorialitat i la pluralitat, fugint del centralisme.

A més, va prometre més transparència, austeritat, diàleg i humilitat, així com desterrar la mala imatge que la SGAE s’havia guanyat entre la ciutadania i acabar amb les pràctiques “prepotents i abusives”.

Entre les promeses de la candidatura, també hi havia la redefinició de les funcions del president i del consell; identificar el repertori pendent d’assignació, i reestructurar el deute de la xarxa de teatres Artèria, que Reixa va qualificar de sagnia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram