El lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera ha estat distingit amb la 56a edició del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. El jurat ha destacat que Jané ha treballat incansablement per la llengua catalana, amb aportacions essencials en el camp de la literatura infantil i juvenil, així com en les traduccions i adaptacions de contes, llegendes, rondalles, faules, narracions populars i còmics, que han format infants i joves en la lectura en català”.

El veredicte també valora la tasca de Jané a la revista Cavall Fort, pràcticament des de la seva creació, així com el seu “tarannà humil i modest” i el “rigor que l’ha convertit en un referent indiscutible en el camp de la llengua”. En total, la seva producció comprèn més de 60 llibres, més de 200 obres traduïdes, i més de 150 àlbums de còmics traduïts.

“Dir Jané és posar el focus en la llengua i en l’escola, en un moment com el d’ara, d’emergència lingüística en aquests àmbits. Quan en ple franquisme no es podien trobar obres que ensenyessin el català, va publicar Signe, i, posteriorment, van venir molts més estudis, gramàtiques i diccionaris”, subratlla el jurat.

Albert Jané rebrà el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, dotat amb 20.000 euros, el 17 de juny en un acte al Palau de la Música Catalana.

El jurat estava format per Judit Carrera, Raül Garrigasait, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Maria Rosa Lloret, Marta Nadal, Clàudia Pujol, Salvador Sunyer i Enric Vicent.

Un “obrer de la llengua”

“Sense l’Albert Jané els Barrufets, en Lucky Luke o el Gat amb botes no parlarien català ni haguessin entrat a les cases de tants i tants infants”, ha remarcat Xavier Antich, president d’Òmnium, en la roda de premsa en què s’ha donar a conèixer el guanyador del Premi d’Honor.

Antich ha destacat que Jané “ha desplegat, de manera discreta i sovint des d’un segon pla, la normativització i normalització de la llengua catalana en camps molt diversos”, i ha afirmat que és “la persona que més ha contribuït a treure la llengua normativa d’un estat fossilitzat per convertir-la en una cosa viva i pròxima als parlants”.

Per la seva part, Albert Jané ha assegurat que “és un obrer de la llengua”, i que “no hi ha solucions màgiques per fer front a la situació actual d’emergència lingüística, tothom des del seu camp ha de fer el pugui”.

En la seva intervenció, també ha reivindicat Cavall Fort, a la qual va estar vinculat 16 anys com a redactor i 18 més com a director. Segons ha dit, “Cavall Fort és un miracle. Una revista infantil de 63 anys que actualment lluita contra els mòbils i les pantalles”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram