“Però això és art?”. Més d’una vegada hem escoltat o fet aquesta pregunta referint-nos a una obra d’art. Darrere d’aquesta incòmoda sensació és probable que existeixin unes certes qüestions que, en cas d’estar cobertes, ens permetrien apreciar l’obra d’una altra forma. No connectem amb el que no entenem, i tenir la informació o el context ajuda a millorar la nostra experiència.

En el món de l’art resulta primordial i, malgrat això, a les sales d’exposició o centres culturals poques persones s’atreveixen a formular les seves preguntes als responsables i guies. Falta un espai que inspiri la confiança per preguntar en paraules de la gent el que realment pensen, sabent que, a l’altre costat, hi haurà algú que respondrà de manera natural i pròxima, de tu a tu.

D’aquí sorgeixen propostes que busquen reduir aquesta distància entre obra i públic a través de la innovació, com YOW! (Art in Your Own Words), una app que permet que les persones preguntin directament als artistes sobre la seva obra o trajectòria i, a la vegada, rebin les seves respostes, igual que un xat. Com? “Després de llargues hores amb l’artista, de recerca i entrevistes, tenim les seves respostes, i amb la màgia de la intel·ligència artificial podem mantenir una conversa a través de l’aplicació”, explica María Laura Mosqueda, CEO i fundadora de TechHeroX, l’start-up edtech responsable del projecte creat per Ina Olvera (directora creativa), Cintia Erre (mediadora cultural i dissenyadora gràfica) i Ignacio Tejedor (artista contextual i investigador), amb la col·laboració de Cristian Alcaraz (poeta i dramaturg).

YOW! ha rebut el suport del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport a través de les ajudes per a la modernització i innovació de les indústries culturals i creatives mitjançant projectes digitals i tecnològics de 2020, i gràcies al Centre Botín, que ha facilitat dins el marc de l’exposició Mirades a l’art el fet que es pugui desenvolupar el primer pilot intern de YOW!

Si bé aquestes qüestions han estat presents en l’art des de sempre, amb la situació actual i les limitacions sanitàries, que han disparat la necessitat de trobar mitjans innovadors per propiciar la trobada des de qualsevol punt del món i en tot moment, la tecnologia té l’oportunitat de mostrar-se com un gran aliat per enriquir la trobada entre art, artistes i públic. Amb YOW!, podrem enfrontar-nos a l’etern debat de “això és art?”, i amb el coneixement i informació suficient que brindarà l’artista, cada persona podrà reflexionar sobre això i contestar a aquesta pregunta.

TechHeroX, la formació amb microhistòries via app

TechHeroX és una start-up edtech que ajuda les empreses a facilitar l’aprenentatge que es té a mà, amb microhistòries formatives que reben els professionals a través de la seva aplicació mòbil. La seva filosofia és que la formació que té pinta de formació avorreix i deixa de ser eficient, per això els seus continguts s’assemblen als que li agraden a la gent.

TechHeroX és una de les vuit start-ups europees triades per Google per al seu programa d’acceleració en ciberseguretat el 2020. I l’any 2019, l’INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya) la va anomenar com una de les deu start-ups més disruptives en ciberseguretat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram