El Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Consorci del Castell de Sant Ferran han signat un acord per a la dinamització de la recerca i la divulgació científica de la fortalesa. El conveni regula la col·laboració d’ambdues parts en la realització de treballs de recerca històrica i arqueològica, de conservació i restauració, i de transferència del coneixement, potenciant el castell com a espai per a la realització d’esdeveniments científics i de divulgació. 

En concret, es preveuen les següents accions:

  • Assessorament en tasques d’identificació i classificació de materials arqueològics, especialment ceràmica i vidre.
  • Realització de tasques de conservació de material arqueològic en el dipòsit temporal que existeix actualment.
  • Definició de les accions imprescindibles per tal que el Consorci pugui sol·licitar l’establiment d’un dipòsit definitiu d’emmagatzematge del material arqueològic que ha sortit de les intervencions realitzades en el monument.
  • Determinació de les zones que, pel seu interès, puguin ser objecte d’intervencions arqueològiques, especialment en el glacis de la fortalesa.

El Castell de Sant Ferran, que es troba en un bon estat de conservació, és el monument de majors dimensions de Catalunya i la fortalesa més gran del segle XVIII amb baluards d’Europa. Propietat del Ministeri de Defensa, està gestionat per un consorci en el qual també hi són presents l’Ajuntament de Figueres i la Generalitat. La fortificació es va obrir regularment al públic el juliol de 1997 amb un servei de visites guiades.

El Castell ocupa una superfície de més de 32.000 metres quadrats dins d’un perímetre de 3.120 metres, defensat per sis baluards. La fortalesa tenia capacitat per a 6.000 homes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram