El Departament de Cultura i el Centre de Visió per Computador han signat un conveni que permetrà elaborar projectes de tractament i explotació de dades dels fons documentals dels arxius de la generalitat.

La captura mitjançant la visió per computador permet la lectura i captura automàtica i massiva de dades (textuals, imatges, sons, etc.) manuscrites o mecanoscrites, per ordinador. A partir d’aquest acord, es treballarà en la captura de documents fotogràfics i audiovisuals relacionats amb dos àmbits temàtics: esports i festes populars.

La col·laboració també permetrà la participació en el projecte Timemachine, que implica a diferents països de la Unió Europea, i que té un impacte i dimensió molt rellevant, tant des del punt de vista de la tecnologia i la innovació associada com per la difusió dels fons documentals dels arxius catalans, segons destaca la Conselleria.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, i el director del CVC, Josep Lladós, han formalitzat la signatura d’un conveni que consolida la col·laboració d’ambdues institucions per a la promoció de projectes de recuperació, conservació i accés de fons documentals dipositats als arxius de la Generalitat.

Antecedents

El Departament de Cultura i el CVC (centre de recerca fundat l’any 1995 per la Generalitat i la Universitat Autònoma de Barcelona) van col·laborar per primera vegada, i de forma pionera a Europa, entre els anys 2005 i 2009 en el tractament i difusió del fons del Govern Civil de Girona, anomenat Expedients de Frontera, dipositat a l’Arxiu Històric de Girona.

Un altre projecte de col·laboració és la iniciativa Eines i xarxes, vigent des del 2014, a través del qual s’ha desenvolupat un sistema de captura massiva de documents manuscrits i mecanoscrits dels padrons de població de Sant Feliu de Llobregat. Actualment, s’han sumat al projecte altres municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental.

Pla d’arxius

El Govern treballa actualment en l’elaboració del Pla d’arxius i gestió documental de Catalunya amb l’objectiu de redactar un document que permeti conèixer el seu actual i les seves necessitats a llarg termini, analitzar els reptes de futur, així com fixar els objectius en l’horitzó dels arxius 2030. El pla ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions, així com les propostes de desplegament i modificació de l’actual marc normatiu.

El Pla d’arxius s’elabora a partir de cinc eixos: revisar el Sistema d’Arxius de Catalunya; revisar la gestió dels centres d’arxiu en el context normatiu actual analitzant equips, recursos i treball en xarxa; vetllar per la millor gestió documental i els arxius en la preservació dels drets dels ciutadans en una societat oberta i democràtica; afrontar el futur dels arxius històrics davant dels canvis tecnològics i legals; i visibilitzar i projectar els arxius catalans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram