L’Audiència de Barcelona ha dictat una sentència en què absol la botiga informàtica Padawan de pagar el cànon que li exigia la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) per la venda de suports digitals. El Tribunal entén que no es pot determinar quins suports s’havien venut a empreses i quins a particulars.

És la primera sentència que s’aplica la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que declarava il·legal el cànon vigent a l’Estat, però que apuntava que els particulars el seguirien pagant. Amb tot, l’Audiència de Barcelona admet que la SGAE té dret a aplicar el cànon sobre suports digitals venuts a usuaris privats, però no a empreses i professionals. Com a resultat, la sentència podria obligar a partir d’ara a demostrar l’ús dels suports en cada cas.

L’SGAE reclamava a Padawan el pagament de gairebé 17.000 euros en concepte de cànon digital entre els anys 2002 i 2004, però la propietària de la botiga, Ana María Méndez, havia aconseguit que el tribunal europeu declarés no conforme al dret comunitari l’aplicació “indiscriminada” del cànon a equips, aparells i suports –cd i dvd– que no s’havien posat a disposició de particulars.

Ara, agafant com a referència la sentència del tribunal europeu del passat mes d’octubre, l’Audiència de Barcelona ha absolt Padawan de totes les reclamacions que li exigia l’SGAE, que a més haurà de fer front a totes les despeses del procés judicial, en una sentència que ja és ferma. L’Audiència va comprovar que alguns compradors de la botiga eren empreses públiques i privades, i va concloure que l’SGAE “va pretendre aplicar indiscriminadament el cànon, fins i tot en supòsits en què clarament no anaven a destinar-se a còpia privada”.

Reaccions

Per l’SGAE, la sentència deixa clar que els particulars han de pagar el cànon. “Fa vuit mesos es deia que el cànon estava mort i que havia de desaparèixer i avui tenim una sentència que diu que les persones físiques han de pagar aquest gravamen”. A més, des de l’entitat gestora han volgut deixar clar que “no totes les persones jurídiques es podran beneficiar, perquè hauran d’acreditar que els suports que comprin no seran per a còpia privada”.

Per a Josep Jover, l’advocat de Padawan, la sentència “obre definitivament una via expedita” perquè empreses, administracions i professionals puguin demandar les entitats de gestió la devolució del cànon digital.

Per la seva part, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) denuncia que amb la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona els ciutadans seran “els únics pagans del cànon digital”, i demana que a partir d’ara siguin les empreses de telecomunicacions les que abonin aquesta compensació, i no els consumidors. Alerten, doncs, que la sentència és “molt perjudicial” per als consumidors i usuaris, ja que el cànon s’haurà de repartir a partir d’ara entre menys agents i per tant el càrrec als usuaris serà més gran.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram