La Fira Internacional d’Art Contemporani de Madrid ARCO ha obert les seves portes sense una de les seves obres, Presos políticos en la España contemporánea, de Santiago Sierra. L’absència és producte de la petició que Fira de Madird (IFEMA) ha fet el mateix dia de l’obertura a la Galeria Helga de Alvear, que ha acceptat per estalviar-se problemes i poder tornar l’any que ve, segons ha reconegut. És el primer cop en 37 edicions que una peça és censurada a ARCO.

L’obra de l’artista madrileny ara emmagatzemada vol “visibilitzar l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol, malgrat el que se sosté institucionalment”. Ho fa amb 24 imatges de rostres pixelats, sense donar noms, i amb una breu llegenda que explica cada cas. Entre els empresonats per les seves idees hi ha Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Sánchez, els titellaires de Títeres desde Abajo, els condemnats pel desallotjament del Palau Alòs en el cas 4F, l’anarquista Núria Pòrtulas, els joves d’Altsasu, directius del diari Egin o activistes del 15-M detinguts per la vaga general de 2012.

“Màxim respecte a la llibertat d’expressió”

IFEMA ha justificat la mesura per l’expectació prèvia que havia aixecat l’obra de Sierra. “La institució firal, des del màxim respecte a la llibertat d’expressió, entén que la polèmica que ha provocat en els mitjans de comunicació l’exhibició d’aquestes peces està perjudicant la visibilitat del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018, i per tant, és seva responsabilitat, com a organitzadora, tractar d’allunyar del seu desenvolupament els discursos que desviïn l’atenció del conjunt de la fira”, assenyala en un comunicat.

La Fira de Madrid afegeix com a argument que amb ARCO persegueix “configurar una fira comercial d’abast internacional, amb un objectiu de foment del col·leccionisme, prevalent garantir el retorn de la inversió i l’esforç que fan les galeries participants”.

Per la seva part, el director de la fira d’art contemporani, Carlos Urroz, s’ha desmarcat de la decisió assegurant que no la compartia i qualificant-la d'”idea dolentíssima”.

“Clima de persecució”

Per la seva part, Santiago Sierra ha assegurat que, Més enllà de la “relativa sorpresa i decepció” amb què ha rebut la notícia, considera que la decisió “danya seriosament” la imatge d’ARCO i del propi Estat espanyol. A més, segons ell, la mesura és una “falta de respecte” cap a la galerista Helga de Alvear, que va participar en la posada en marxa de la fira, així com cap a “la maduresa i intel·ligència” del públic.

“Creiem que actes d’aquest tipus donen sentit i raó a una peça com aquesta, que precisament denunciava el clima de persecució que estem patint els treballadors culturals en els últims temps”, rebla el reconegut artista.