En el marc del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya (PECCat), el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha destinat un milió d’euros en subvencions per a la millora dels recursos tecnològic audiovisuals de 82 equipaments culturals municipals de les 141 sol·licituds rebudes.

El Departament valora de forma “molt positiva” el nombre de peticions, en entendre que “reflecteix l’aposta dels municipis de Catalunya pels nous projectes culturals relacionats amb la digitalització”. Les subvencions concedides beneficiaran teatres, auditoris, cinemes, centres culturals o centres d’art, entre altres instal·lacions culturals municipals.

Amb aquests ajuts, que s’atorguen per primera vegada, la Generalitat vol preparar tecnològicament els equipaments com a pas previ per fer possible la seva connexió en xarxa a través de l’Anella Cultural. A banda, el Departament també ha destinat 200.000 euros a la realització d’activitats culturals en el marc d’aquest projecte.

Els ajuts es van atorgar mitjançant convocatòria pública i estan adreçats a l’adquisició d’equipament audiovisual destinat a la recepció, projecció, producció, emissió i compartiment de continguts culturals obtinguts de xarxes digitals d’alta capacitat o d’emissions remotes via satèl·lit, així com a les actuacions necessàries per a la seva instal·lació.

Entre els equipaments audiovisuals inclosos en aquesta convocatòria d’ajuts es troben aparells de videoconferència, equips i estacions per a edició d’àudio i vídeo, pantalles de projecció, i equips de so professional.

Les poblacions gironines, les més beneficiades

Per àmbits territorials, la majoria dels municipis que rebran ajuts per a la millora tecnològica dels seus equipaments culturals són de les comarques gironines, amb un total de 21. A continuació es troben els de les comarques de Ponent, amb 17 equipaments; l’àmbit metropolità de Barcelona, amb 15; les comarques centrals, amb 13; Tarragona, amb 8, i l’Alt Pirineu i les Terres de l’Ebre, amb 4 cadascuna.

Els ajuts per a la millora tecnològica dels equipaments culturals municipals s’emmarquen en l’aposta del Govern per la digitalització i les noves tecnologies com a eines d’accés als continguts culturals.

L’Anella Cultural

La fase pilot de posada en funcionament de l’Anella Cultural es va iniciar l’any 2007 a través d’un comitè impulsor integrat per la Fundació I2CAT, el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals i el Consorci Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a més de representants del Govern de la Generalitat.

El projecte, a part de facilitar la distribució d’esdeveniments culturals mitjançant l’ample de banda, també pretén promoure relacions de col·laboració bidireccionals entre equipaments culturals.

Entre els seus objectius principals es troben l’emissió i projecció del senyal transportat per teleoperadores; la millora dels continguts culturals; la innovació de formats; l’adequació de sales d’actes, i la relació amb els equipaments locals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram