El passat mes de febrer, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el de Cultura van signar un protocol de col·laboració pel qual els Agents Rurals recollirien informació sobre elements de patrimoni cultural immoble.

Gràcies a aquest acord, ja s’ha aconseguit incorporar 600 elements nous a les llistes de béns immobles de les demarcacions de Barcelona i la Catalunya Central, on s’ha realitzat la primera fase d’actuació. Acutalment ja s’ha iniciat el treball de camp a les demarcacions de Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre.

La tasca dels Agents Rurals ha consistit en la recollida sistemàtica d’informació (localització, fotografies, denominacions, informació històrica, entitats i estudiosos, etc.) que s’ha concretat en una fitxa d’inventari consensuada entre les dues direccions generals. La situació d’aquests elements en el mapa ha de permetre millorar la gestió i la planificació del territori, a més de donar a conèixer i posar en valor l’arquitectura popular.

Els elements inventariats responen a quatre tipologies de l’arquitectura rural que, segons el Departament, no estaven prou representats a l’Inventari del Patrimoni Cultural Català: els pous de glaç, els molins fariners, els forns de calç i les rajoleries. La introducció d’aquests béns a la base de dades del Departament de Cultura permetrà poder-los estudiar, difondre i protegir.

El protocol determina el procediment i les condicions d’accés del cos dels Agents Rurals a les dades de  l’Inventari sobre el Patrimoni Cultural Català mitjançant l’extranet de Gestió Integral del Patrimoni Cultural Immoble (eGIPCI), un projecte de la Direcció General del Patrimoni Cultural que consisteix en un sistema únic i centralitzat de consulta en línia.

Al juliol, els departaments de Cultura i d’Interior van signar un protocol similar per tal de facilitar l’accés directe dels Mossos d’Esquadra a les dades del patrimoni cultural immoble amb l’objectiu de protegir-lo de forma més eficaç.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram